Ma utoljára lehet még lakástakarékot kötni

Összeomlott a Fundamenta weboldala, akadozik az OTP-s ügyintézés, a fiókokban órákig állnak sorban az emberek. Az egyik legjobb és leginkább elérhető megtakarítási formát törli el egyik napról a másikra a kormány.

Eltörli a kormány a lakástakarék-pénztárakat. A javaslatot várhatóan már ma délután elfogadják. Tegnap óta sorok kígyóznak a lakástakarékok irodái előtt. Aki ma aláírja a szerződését, az még részesül a támogatásban.

Ahogy arról egyebek közt az Index és a HVG is írt: eltörli a kormány a lakástakarékpénztári konstrukciók állami támogatását. Ezzel tulajdonképpen az egyetlen használható takarékossági formát szünetetik meg az országban. A javaslatot kivételes eljárásban tárgyalja a parlament, így már szerdán érvénybe léphet.

– Az elmúlt 24 órában legalább 50 üzenetet kaptam sms-en, messengeren, telefonon és e-mailben – mondta el az Atádhírnek név nélkül a Fundamenta egyik vidéki üzletkötője. – Elképesztő, mennyien gondolják most hirtelen, hogy szerződést kötnének, de a rendelkezésre álló pár óra alatt nem tudunk csodát tenni. Korábban általában másfél óra volt egy-egy ügyféltárgyalás, most 10 percre tudjuk sűríteni, de ez a legtöbb, amit tehetünk. 

A 20 éve sikeresen működő támogatással a kormány szerint az a legnagyobb probléma, hogy a megtakarításokból jellemzően nem épültek új lakások. Márpedig ez a kormány egyik legfőbb célja az utóbbi időszakban. Az indoklás alapján a CSOK jobban szolgálja a kormány céljait, ami a lakhatási támogatásokat illeti. Vélhetően azt szeretnék, hogy a jövőben mindenki valamilyen CSOK-konstrukció mellett döntsön. Ám a Családi Otthon Teremtési Kedvezmény (CSOK) és az ltp közel sem azonos. Ltp-t ugyanis gyakorlatilag bárki felvehet(ett): akár magának gyűjtene, akár gyermekének szeret(ett volna) félretenni, köthet(ett) szerződést. Ezen kívül a CSOK azok számára nyújt támogatást, akik családot terveznek, vagyis a következő pár éven belül gyereket vállalnak. Ezzel azonban csak a fiatalok szűk rétege élhet. Vagyis a középkorúak és az idősebb korosztályok számára a CSOK nem lehet alternatíva.

A javaslat indoklása szerint azért van szükség a támogatás eltörlésére, mert „nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak.” Pedig az ltp-nél nem volt kedvezőbb megtakarítási lehetőség: csupán maximum 20 ezer forintot kellett havonta félretennie a takarékoskodóknak. Így is 5 év alatt össze tudtak gyűjteni akár egy lakásfelújításra vagy éppen hiteltörlesztésre elegendő összeget.

A hírek hallatán rengetegen döntöttek úgy, hogy az utolsó pillanatban még kötnek lakástakarékossági szerződést. Az irodák rohamának köszönhetően az online ügyintézői felületek összeomlottak. Egyes OTP irodákban már tegnap délután tömeket várakoztak, akik közül a nyitvatartás végéig nem is került sorra mindenki.

 

 

Megosztás