Már több mint 150 lakástűz volt Somogyban

A megyében idén már 152 lakástűzhöz riasztották a tűzoltó egységeket, amelyek a fűtésből, melegítésből, sütésből, főzésből, dohányzásból, gyertyagyújtásból adódtak. Most 32 rászoruló somogyi család kapott füstérzékelőt.

Hivatalosan is elindult a fűtési szezon, ezért egyeztetésre hívta a Somogy Megyei Tűzmegelőzési Bizottság a karitatív szervezetek képviselőit. A hétfő délelőtti megbeszélésen elhangzott: eddig is számíthatott a katasztrófavédelem a karitatív szervezetek (Magyar Vöröskereszt és a Máltai Szeretetszolgálat Somogy megyei Szervezete, valamint a Kaposvári Egyházmegye Karitász Szervezete) támogatására a beavatkozók, valamint a bajba jutott állampolgárok ellátásában, és ez ezután sem lesz másképp.

Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kifejtette: a fűtési időszakban az egyik legnagyobb problémát fűtőeszközök nem rendeltetésszerű használata jelenti. Ennek következtében pedig jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetek alakulhatnak ki. Somogy megyében idén 152 lakástűzhöz riasztották a tűzoltó egységeket, amelyek a fűtésből, melegítésből, sütésből, főzésből, dohányzásból, gyertyagyújtásból adódtak.

Fontos hangsúlyozni, hogy szilárdtüzelésű fűtőberendezésben kizárólag papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el, pet palack semmi esetre sem – ezt már a sajtótájékoztatón mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgató, s mondandóját egy videó spot levetítésével is szemléltették.

A „Ne gyújtsa! Gyűjtse!” kampány célja az állampolgárok környezettudatosabb, biztonságorientáltabb viselkedésének fejlesztése – tette hozzá Kóbor Csaba tűzoltó alezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője. Az alezredes rávilágított: hogy az otthonunkban nemcsak a tűz lehet gyilkos tényező, hanem a keletkező füst és a különböző mérgező gázok is. A halálos kimenetelű szerencsétlenségek legtöbbször éjszaka következnek be, ugyanis tévhit, hogy az ember álmából is felriad a tűz első jeleire. Ezért jó szolgálatot tehet egy füstérzékelő, amely a mennyezeten elhelyezve hangjelzéssel riaszt már a kezdeti tüzek kialakulásakor.

Az igazgatóság vezetője egy jelképes kézfogással bocsátotta a szervezetek rendelkezésére a füstérzékelőket, amelyek 32 rászoruló somogyi családnak nyernek értékes másodperceket tűz esetén. Ha a készülék jelez, a lakók időben el tudják hagyni a házat és hívni tudják a tűzoltókat. Kóbor Csaba tűzoltó alezredes egy kaposvári családnak személyesen adta át az érzékelőt és felhívta a családanya figyelmét a készülék beüzemelésével, üzemeltetésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalóira.

Hova nem érdemes felszerelni:

Ne tegyük az érzékelőt olyan helyiségbe, ahol a hőmérséklet 4 Celsius-fok alá, illetve 40 fölé emelkedhet, közvetlenül ajtó és ablak mellé, radiátor vagy ventilátor közelébe, illetve a gáz- vagy villanytűzhely fölé (a sütésnél, főzésnél keletkező gőzök is működésbe hozhatják).

A füstérzékelő nem működik, ha letakarjuk, lefestjük!
Ha lemerül az áramforrás (elem), hangjelzést ad!
A riasztót füstérzékelésre tervezték, a tüzet nem tudja megakadályozni.

Megosztás