Ma végre dönteni kell: mi leszek, ha nagy leszek?

Ma éjfélig tölthetik fel jelentkezésüket a felvételi rendszerbe azok a diákok, akik a felsőoktatásban szeretnék folytatni a tanulmányaikat. Sokan az utolsó pillanatig gondolkodnak, hova tovább, de ma muszáj választani.

Legkésőbb ma éjfélig jelentkezhetnek a felsőoktatási intézményekbe azok a fiatalok, akik a szeptemberben induló alap-, mester-, illetve osztatlan képzések, valamint felsőoktatási szakképzések valamelyikén szeretnék folytatni tanulmányaikat. A jelentkezéseket kizárólag a felvi.hu oldalon elérhető E-felvételin keresztül lehet benyújtani. A jelentkezéseket február 20-ig lehet véglegesíteni.

Aki a díjmentesen megjelölhető 3 jelentkezési helynél többet (de legfeljebb 6-ot) jelöl meg, az a jelentkezésenként 2 000 Ft-os kiegészítő díjat február 15-én éjfélig fizetheti be.

A két nagyatádi középfokú intézmény továbbtanulni vágyó diákjai az elmúlt hónapokban sokat törték a fejüket, hogy milyen életutat válasszanak, milyen sorrendben jelöljék meg a szóba jöhető felsőfokú intézményeket. Az álmok, vágyak, célok a mérleg egyik serpenyőjébe, a szorgalom, tudás, kitartás pedig a másikba kerül. Komoly feladat dönteni, mérlegelni, akár egy életre kiválasztani az utat.

A pontszámítás egyébként alap- és osztatlan képzésen, valamint felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik: a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpont kapható. Mesterképzésen legfeljebb 100 pont szerezhető, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a felvi.hu honlapon. A jogszabályi minimum ponthatár változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzéseknél pedig 50 a ponthatár. Az ez alatt teljesítő jelentkezők nem vehetők fel a felsőoktatásba.

A jelentkezéseket 2018. február 20-ig kell hitelesíteni Ügyfélkapuval vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott, aláírt és az Oktatási Hivatal címére postán elküldött hitelesítő adatlappal- olvashatjuk az Oktatási Hivatal honlapján.

A 2018. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban az nyerhet felvételt, aki érvényes jelentkezést nyújt be legalább egy jelentkezési helyre, rendelkezik a továbbtanuláshoz az adott jelentkezésnek megfelelő végzettséggel: alap-, osztatlan és mesterképzések, valamint felsőoktatási szakképzések esetében legalább érettségi bizonyítvánnyal, mesterképzések esetében oklevéllel; továbbá felvételi pontjainak száma eléri az adott képzésen meghatározott határt, és megfelel az adott szakon meghatározott egyéb feltételeknek (pl. orvosi alkalmasság, egyéb előírt szakképesítés vagy szakképzettség megléte, alkalmassági vizsga teljesítése).

A ponthatárokat várhatóan 2018. július 25-én hirdetik ki, addig pedig még sok a munka, a legnagyobb megmérettetések még ezután következnek.

Sok sikert kívánunk minden továbbtanulni vágyó középiskolásunknak!

Forrás: www.oktatas.hu

Megosztás