Internetezzen biztonságosan – tippek a cikkben!

Február második keddje a Biztonságos Internet Napja. Ennek alkalmából Somogyban a rendőrség tartott ismeretterjesztő előadásokat a közintézményekben. A cél, hogy felhívják a figyelmet a körültekintő internethasználatra.

A Biztonságos Internet Napot (Safer Internet Day – SID) az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) akciótervének keretein belül ma már a világon közel 130 országban minden év februárjának második keddjén, ugyanazon a napon rendezik meg. A 2018. évi Biztonságos Internet Naphoz kapcsolódóan 2018. február 5-11. között megtartott kampányhét keretében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai a megye több településén – általános- és középiskolákban, kulturális és közösségi központokban, gyermekotthonban, klubokban – összesen 71 alkalommal tartottak bűnmegelőzési előadásokat.

A rendőrség szakemberei felhívták a figyelmet az internet veszélyeire és tájékoztatták az érdeklődőket a közösségi oldalak és a chat-programok használatának biztonsági szabályairól, a személyes adatok védelmének fontosságáról, valamint az internetes zaklatás lehetséges büntetőjogi következményeiről is. Az előadók célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a tudatos és elővigyázatos felhasználói tevékenységre, a mobiltelefonok és online technológiák tudatosabb és biztonságosabb használatára.

Adataink védelme a legfontosabb! Az online veszélyek elkerülése érdekében kérjük, fogadja meg tanácsainkat!

  • Ne adja meg senkinek felhasználói nevét és jelszavát!    
  • Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák!  
  • Csoportosítsa ismerőseit, ezáltal korlátozhatja, hogy ki mit láthat!        
  • Egyéb oldalra vagy alkalmazásba közösségi profiljával történő bejelentkezés során ellenőrizze, hogy az oldal vagy alkalmazás milyen személyes adataihoz (születésnap, e-mail cím, ismerőseinek köre stb.) fér hozzá! Szükség esetén módosíthatja az elérhető információk körét.
  • Más által is használt számítógépen – ha befejezte az internet használatát – minden esetben jelentkezzen ki a közösségi oldalról, levelezéséből! A böngésző bezárása nem elegendő.
  • Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot fontos adatairól! Erre alkalmas lehet egy külső merevlemez, amit csak a biztonsági mentés idejére csatlakoztatunk a számítógéphez, vagy olyan online tárhely, amely tárolja a fájlok korábbi verzióját is.

Forrás: www.police.hu

Megosztás