Magyar gyerekek: minőségi oktatást, jó állásokat!

A gyerekek majd kétharmada szerint sok minden haszontalan abból, amit az iskolában tanulnak. Egyebek között ez is kiderült az első hazai gyerekjelentésből.

Több mint ötezer gyerek mondhatta el véleményét például arról, milyen oktatást szeretne és a jövőre nézve mi aggasztja leginkább. Magyarország első gyerekjogok helyzetéről készült gyerekjelentését a 24.hu idézi. Ez a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány kezdeményezésére készült. Fél év alatt csaknem 5300 gyerek mondta el véleményét arról, milyen ma Magyarországon felnőni.

A jelentésből egyértelműen kiderül, hogy a gyerekeknek számára az oktatás a legfontosabb. Szerintük hazánk főként úgy tehetné jobbá a gyerekek helyzetét, ha minőségi oktatást és álláslehetőségeket biztosítana.

A válaszadók 63 százaléka úgy látja: sok minden, amit az iskolában tanul, haszontalan. Szintén nagyon komoly problémát jelez, hogy tízből csak egy gyereknek jelent örömet a tanulás, ötödük szerint pedig túl sok bántalmazás, zaklatás és kiközösítés történik az iskolákban.

Árulkodóak a gyerekek jövővel kapcsolatos aggodalmai is: leginkább attól félnek, hogy nem találnak munkát (44%), ezt követi az éghajlatváltozás miatti szorongás (40%) és a háborútól vagy terrortámadástól való félelem (39%).

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás