Magyar honvédelmi miniszter 4 hete: nincs jele, hogy Oroszország le akarná rohanni Ukrajnát

Ma pedig az írta közleményében a Magyar Honvédség: hazánk lakosság nincs közvetlen veszélyben, nincs mitől félni, bízzunk a MH „szakszerű, hozzáértő munkájában”.

Frissítés 13.28-kor: 

Oroszország ma reggel megtámadta Ukrajnát katonai erővel, ezért a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülést tartott. Európai Uniós és NATO-szövetségeseinkkel együtt elítéljük Oroszország katonai fellépését – jelentette be Orbán Viktor a Facebookon.

„Arra kell számítanunk, hogy a Magyarországra érkező, feltehetően menekültstátuszért folyamodó ukrán állampolgárok száma megnő, felkészültünk az ellátásukra, képesek leszünk gyorsan és hatékonyan szembenézni ezzel a kihívással” – mondta.

Közleményt adott ki a Magyar Honvédség a Facebookon, miután számtalan állampolgári megkeresés érkezett hozzájuk a keleti országrészben tapasztalható katonai járműmozgások, a légtérben megjelenő helikopterek és Gripenek miatt.

„Hazánk lakossága jelenleg nincs közvetlen veszélyben. Az ország lakosainak nincs miért aggódniuk, nem kell félniük, mindennapi életüket ez nem befolyásolja. Bízzanak a Magyar Honvédségben, a katonáink szakszerű, hozzáértő munkájában!”

– írták. 

Ennek kapcsán a hvg.hu visszaidézi, mit mondott Benkő Tibor honvédelmi miniszter, amikor az Inforádióban arról kérdezték, hogy miként több térségbeli országba, úgy Magyarországra is érkeznek-e amerikai katonák. A miniszter hangsúlyozta, hogy más államokkal ellentétben Magyarország nem igényli, hogy ide NATO megerősítő erők jöjjenek. Benkő Tibor elmondta:

„a honvédség értékelése szerint az ukrán határ menti orosz haderőátcsoportosítások nem utalnak arra, hogy Oroszország le akarná rohanni Ukrajnát.”

Orbán egyhete még nem sorolta a kockázatok közé a háborút

Magyar idő szerint hajnali öt óra előtt jelentette be Vlagyimir Putyin, hogy megtámadja Ukrajnát. Azóta a világ vezető politikusai és kormányai sorra ítélik el az orosz agressziót, Orbán Viktor miniszterelnök még nem szólalt meg semmilyen nyilvános fórumon az eltelt több mint 7 óra alatt.

Egyelőre annyit tudni, hogy Orbán Viktor az ukrajnai katonai műveletek miatt csütörtök délelőtt fél 11-re összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését a karmelita kolostorba. 

A magyar kormányfővel kapcsolatban Török Gábor politikai elemző írta ma:  „A magyar miniszterelnök nem is készült erre a forgatókönyvre: amikor egy hete Balatonfüreden a kormánypárti elit előtt elemezte a helyzetet, nem sorolta a kockázatok közé a háborút, információim szerint azt mondta, azt nem látja reálisnak.”

 

 

Megosztás