Mintegy 180 millió forinttal nő Nagyatád kiadása

A kötelező béremelések, a gépjárműadóbevétel-kiesés, az energiaárak növekedése és az infláció hatására. Ezzel szemben csupán 33 millióval nő az állami támogatás. 11 fővel csökkenteni kell a város alkalmazottainak számát.

Egyhangú szavazással fogadta el ma Nagyatád képviselő-testülete a város 2022. évi költségvetését. Az 5,59 milliárd forint főösszegű költségvetés alapvető két része a városüzemeltetés (3,1 MD ft) és a fejlesztések, beruházások (1,23 MD ft).

A működési kiadások felét (1,54 MD ft) az államilag finanszírozott kötelező, valamint az önként vállalt feladatok ellátása teszi ki: az óvodák működtetésétől a közvilágításon át a közétkeztetésig.

Az önkormányzat saját bevételei (1,2 MD ft) részben az intézmények tevékenységéből származnak, részben az önkormányzati vagyon hasznosításából (pl. lakások, földterületek bérbe adása), részben pedig a helyi adóbevételekből. Ez utóbbiak teszik ki a legnagyobb tételt, mintegy 600 millió forintot. Kimagaslóan jó Nagyatádon az adófizetési morál, ezt külön megköszönte a városlakóknak és a vállalkozóknak a polgármester. Ormai István felsorolta, milyen tételek növelik idén az önkormányzat kiadásait.

A kötelező béremelések 136 millió forintba kerülnek idén, de ehhez mindössze 49 millió állami bérkompenzációt kapunk, vagyis 87 milliót saját forrásból kell hozzátennünk. Az infláció 12 millióval növeli a kiadásokat, az energiaárak növekedése pedig 20 millióval. A gépjárműadóból származó bevételeink kiesése további 33,6 millió forintot vesz ki a város kasszájából. Összesen 180 millió forint fölötti összegről van szó, ezzel szemben kb. 33 millióval nő az állami támogatások összege.

Felsorolt néhány példát, hogy egy-egy feladatellátáshoz szükséges forrást mennyi pénzzel kell kiegészítenie a városnak. A közvilágítás üzemeltetését 26 millió forinttal, a közterületek fenntartását 23 millióval, az orvosi ügyeletek ellátását 14 millióval, a gyermekétkeztetés biztosítását 54 millió forinttal kell pótolnia Nagyatádnak saját forrásból.

Ugyanakkor 2021-ben díjemelési tilalmat rendelt el a kormány, vagyis a 2020-as árakon kell biztosítani a bérlakásokat (12 millió forintos többletkiadás) és a közétkeztetést (9 milliós veszteség). A polgármester szerint abban bíznak, hogy júliustól a kormány feloldja ezt a moratóriumot.

Az önkormányzatnál és intézményeinél foglalkoztatottak 279 fős létszámát is csökkenteni kell 11 fővel a rendelet szerint: a NINESZ-nél és a városgondnokságnál 4-4, az NKSK-nál pedig 3 fővel. Nagyon takarékosan és fegyelmezetten kell gazdálkodni, hangzott el a testületi ülésen, ahol a képviselők egyhangúlag fogadták el Nagyatád idei költségvetését.

Megosztás