Magyarázat mindenre

Magyar film készült egy kettészakadt országról, ahol a két tábor még akkor sem tud szót érteni egymással, ha egy közös cél érdekében kéne beszélgetni. Márkus Marcell filmajánlója.

Mindenkinek megvan a maga magyarázata mindenre: Brüsszel, Soros, Orbán, Gyurcsány vagy MZP. Ismerős ez valahonnan?

Hosszú évek óta nem került olyan széles közönség számára elérhető magyar film a mozikba, ami a jelenünket valóságszerűen, színes és emberinek ható karakterekkel ábrázolta volna. A Magyarázat mindenre egy ilyen film. Nem fekete-fehér, nincsen főgonosz és mindenkit megmentő hős, emberek vannak, akik élnek, ahogy tudnak a 2020-as évek Magyarországában.

Ábel a szóbeli történelem érettségin kokárdában jelenik meg, tanára pedig megkérdezi tőle, hogy miért visel kokárdát. A fiú megbukik történelemből, melyre azt a magyarázatot találja szülei és barátai számára, hogy a kokárda miatt buktatták meg. A diák története eljut egy feltörekvő újságíróhoz is, aki rögtön megtalálja benne a nagy sztorit. Az iskola a tankerület engedélye nélkül nem nyilatkozhat, így egyoldalú cikk születik, Ábel érettségijéből pedig botrány kerekedik. Egy teljesen hétköznapinak tűnő helyzet átpolitizálódik és mindenki a saját narratívája szerint értelmezi az eseményeket, figyelmen kívül hagyva a másik oldal álláspontját.

A politikai viták megosztanak és szétválasztanak minket, egy átlagos beszélgetés vagy egy családi vacsora békességét is felboríthatja, ha szóba kerülnek a közügyek – mind a filmben, mind pedig a magyar valóságunkban. Ha kerüljük ezeket a témákat, az sem segít, hiszen a nap végén mégiscsak mindannyian érezzük a minket körülvevő világ által gyakorolt hatásokat.

A beszélgetések és a viták nélkülözése csak tovább mélyíti a szakadékot, de ahhoz, hogy szót értsünk egymással, leginkább akaratra és nyitottságra volna szükség. A történések megértése nélkül osztható emodzsi reakciók és a vélemények megalapozottságát nem igénylő kommentek nem segítenek ebben. Egy tartalmas, izgalmas beszélgetés több energiát és odafigyelést igényel, ezekre pedig egyre kevésbé vagyunk hajlandóak időt szakítani.

A Magyarázat mindenre sajnos nem megoldás mindenre, de a megoldás kezdete maga a felismerés, hogy nincsen ez így jól, ezt pedig remekül, élvezhető módon mutatja meg.

Az ideológiai ellentétek mellett más érdekes, fontos témák is előkerülnek a részletesen bemutatott karakterek által, például a munka és a magánélet szétválasztásának dilemmája, a karrierépítés nehézsége, a tanár-diák érzelmi kapcsolat, a tanulási nehézségek és a céltalanság, haszontalanság érzése is megjelenik a velencei és chicagói filmfesztiválokon is díjat nyert alkotásban, mely még megtekinthető a mozikban Pécsett, Budapesten és a vidéki nagyvárosokban.

A kép forrása: https://cirkofilm.hu/film/magyarazat-mindenre
A kép forrása: https://cirkofilm.hu/film/magyarazat-mindenre

Magyarázat mindenre, magyar-szlovák film magyar nyelven, 2023, 151 perc

Rendezte:

Reisz Gábor

Szereplők:

Adonyi-Walsh Gáspár
Znamenák István
Rusznák András
Hatházi Rebeka
Sodró Eliza
Kizlinger Lilla
Urbanovits Krisztina

Megosztás