Húsz év alatt megháromszorozódott a diabéteszesek száma Magyarországon

Először egy előadáson mutatta be Bencsikné Mohari Veronika a diabétesz veszélyeit, illetve a megelőzései lehetőségeket, majd sétával folytatódott a program kedden délelőtt.

Ma van a diabétesz világnap. Magyarországon több mint 1,1 millió ember él ezzel a betegséggel, köztük 5 ezernél is több gyerek. A világnap alkalmából az Egészségfejlesztési Iroda egy előadást szervezett, ahol Bencsikné Mohari Veronika – a legújabb irányelveket figyelembe véve – a megelőzés fontosságáról beszélt.

– A korrekt, helyes táplálkozás, és heti 150 perc közepes intenzitású mozgás elengedhetetlen, továbbá fontos a kiegyensúlyozott, elegendő alvás. Ezekkel már sokat tehetünk a betegség kialakulása ellen – fogalmazott az EFI dietetikusa.

Beszélt arról is, hogy a környezeti ártalmakat nem tudjuk kiszűrni, ám a fentiek betartása elősegíti, hogy a betegség és annak szövődményei minél később, vagy egyáltalán ne jelentkezzenek. Kiemelte: ha kialakul a betegség, akkor az orvosi tanácsok, javaslatok megfogadása, illetve a dietoterápia egyaránt fontos részét képezi a kezelésnek.

Az előadást követően a résztvevők egy „kék kört” formáztak (nyitóképünkön), hisz ez a diabétesz világnap színe és jelképe, majd egy intenzív figyelemfelhívó sétát tettek a városban kedden délelőtt.

Megosztás