Május elején tetőzik a fertőzés, de az érettségiket megtartják

Május 3-ra várja a kormány a vírusfertőzések tetőzését, de az érettségik megtartásának nem látják akadályát a szükséges higiéniai előírások betartása mellett. Szülői és a szakszervezetek is tiltakoznak ez ellen.

Mint arról írtunk, a miniszterelnök tegnap kijelentette: szakértők szerint május 3-ra jut a csúcsra a járvány (bár nemrég Gulyás Gergely miniszter még június-júliusra tette a járvány tetőzését). Ezt ma az országos tisztifőorvos megerősítette. Müller Cecília azt mondta: erre az időpontra a modellszámítások ismeretében régóta készülnek az operatív törzzsel együtt. Szerinte a zárt közösségek azok, amelyek magas kockázatúak, de az érettségik megtartásának a szükséges higiéniai előírások betartása mellett nincs akadálya – idézi az Index.

Hogy akkor miért nem tartják különösen veszélyesnek több mint százezer érettségiző két héten át tartó utaztatását és összezárását május 4-től, arra nem kaptunk választ.

A Szülői Hang viszont arra hívja fel a figyelmet: az érettségi lebonyolításának tervezett módja kockáztatja a tanulók, pedagógusok és hozzátartozóik egészségét, miközben a tanulókat méltatlan dilemma elé állítja azzal, hogy választaniuk kell egyéni előmenetelük, valamint saját és családjuk egészségének veszélyeztetése között – jelezte a hvg.hu.

Hasonló aggályokat fogalmaztak meg korábban a pedagógus érdekképviseletek is. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete koordinált szabadságkivételt javasolt a tanároknak az érettségi napjaira. Erre Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a tanárok és diákok érdekeit védő szakszervezetetet egy szélsőbaloldali terrorszervezethez hasonlította. Ezt ma több szakszervezet közös közleményben ítélte el: bocsánatkérésre, ill. lemondásra szólította fel az államtitkárt. 

Megosztás