Már nem a covidtól, hanem a szegénységtől félünk a legjobban

A szegénység, a társadalmi egyenlőtlenség és a korrupció ad leginkább aggodalomra okot Magyarországon. Az energia- és alapanyagárak emelkedését látva nem alaptalan a félelem.

Másfél év óta most először nem a koronavírus foglalkoztatja legjobban a világ lakosságát. Az Ipsos kutatássorozata szerint a szegénységtől és a társadalmi egyenlőtlenségtől már jobban tartanak az emberek. A vizsgált 28 ország közül első helyen van hazánk e tekintetben, de a korrupciótól való félelmeinkkel is a rangsor elejére kerültünk – számolt be róla a Népszava. Az előbbiektől az oroszokkal együtt mi tartunk a legjobban (a lakosság 55 százaléka ezt jelölte meg). Minden második válaszadó tartja a korrupciót kulcsfontosságúnak Magyarországon (49%).

Az energia- és alapanyagárak 50-60 százalékos emelkedése okot is ad az aggodalomra. A benzintől a papíron és az élelmiszeren át az építőanyagokig szinte mindent erőteljesen drágul. Az otthoni gáz- és villanyszámlákon ez egyelőre nem látszik, de „Európa legalacsonyabb rezsitarifái” arányaiban kétszer annyi pénzt visznek el a családi kasszából, mint pl. egy luxemburgi háztartásban – elemzi a helyzetet a hvg.hu. Sokat elárul erről, hogy már a magyarok 75 százaléka él a – vásárlóerő-paritáson számolt – uniós szegénységi küszöb alatt; a tagországok közül ennél csak a román és a bolgár adat rosszabb – írja a lap.

Arról pedig, hogy mi drágult a legjobban 1995 óta, itt olvashatnak bővebben. Elöljáróban: a fűszerpaprika tartja a rekordot, több mint 93-szor többe kerül; az egészségügyi papírért pedig 37-szer kell többet fizetnünk.

(A nyitókép illusztráció)

 

Megosztás