Állítsák vissza az Adyban a 4 évfolyamos gimnáziumi képzést!

Ezt kezdeményezi egyhangú döntésével Nagyatád képviselő-testülete. A tegnapi ülésen elhangzott: a város legjobb képességű diákjai kénytelenek elmenni máshová tanulni, mert Nagyatádon megszűnt a legfontosabb képzés.

Egy nagyon kártékony, rossz és erőszakos döntést hozott 2015-ben a város legmagasabb szintű oktatási intézményének akkori igazgatója. Az addig 75 százalékban gimnáziumi képzést folytató iskolát átvitte az oktatást felügyelő minisztériumtól a gazdasági tárcához. Ezzel gyökeresen megváltozott az intézmény jellege – idézte fel az ülésen a folyamatot Ormai István polgármester. – Akkor tiltakoztunk ez ellen a legkülönfélébb módon, de nem hallgattak ránk. 2015-ben azt mondtam, hogy ez a lépés a gimnáziumi képzés megszűnéséhez fog vezetni. Mint tudják, a 219-20-as tanévben már nem indult 4 évfolyamos gimnáziumi osztály az Adyban.

Ha az egykori igazgató úr, Varga József látná, hová jutott ez az intézmény, sírva fakadna – summázta véleményét dr. Ludas László alpolgármester. – 2015-ben fogadást kötöttem az akkori igazgatóval, sajnos, igazam lett. Oda jutottunk, hogy már a szülők és a gyerekek is elkönyvelték, hogy nem lehet Nagyatádon továbbtanulni. Csurgóra, Barcsra vagy Kaposvárra kényszerülnek menni, mert ott még van négy évfolyamos gimnáziumi képzés. Pedig Barcs is csak akkora város, mint Nagyatád, Csurgó pedig feleakkora.

A nagyatádi és környékbeli általános iskolák krémje a 6. osztály végén távozik, mert itt, helyben az egyetlen lehetősége a 6 osztályos gimnáziumi képzés maradt. Ott maradnak „lefejezve” a 7.-8. osztályok, persze, hogy esett a színvonal – mutatott rá egy másik következményre Boros Bálint képviselő.

Nagyatádon 1953 óta van gimnáziumi képzés, akkor létesült az Ady Endre Gimnázium. Ez a 70-es években egészült ki egészségügyi szakközépiskolai képzéssel, hogy a létrejött kórház szakember-utánpótlását biztosítsa. A város képviselő-testülete által említett fordulat azt követően történt, hogy 2013-ban az önkormányzattól átvette az állam a gimnáziumot. Ezt követően kerültek a gazdasági tárcához a szakképzést folytató intézmények, mint pl. a nagyatádi szakképző. 2015-ben aztán az Ady akkori vezetése úgy döntött, a gimnáziumnak is jobb helye lesz ott. Négy év múlva, 2019-ben már csupán egyetlen gimnáziumi osztály maradt az Adyban, a hatosztályos.

Ennek a képzésébe eddig még be tudtak kapcsolódni a 9. évfolyamtól azok is, akik maradtak az általános iskolában a 8. osztály végéig – igaz, ők már csak korlátozott létszámban. A következő tanévtől azonban ehhez már különbözeti vizsgát kell tenniük. Vagyis számukra még nehezebb lesz a gimnáziumi képzésben való részvétel. A folyamat odáig csúcsosodott, hogy most már az általános iskolák mondják: egyre nagyobb a baj.

A fő probléma az, hogy a legjobb diákjaink kénytelenek elmenni más városba továbbtanulni – hangsúlyozta Ormai István. – Mi továbbra is fontosnak tartjuk, hogy a fiataljaink a lakóhelyükön, Nagyatádon részesülhessenek olyan gimnáziumi képzésben, amely megalapozza eredményes továbbtanulásukat a felsőoktatás bármely területén.

A polgármester ezért azt javasolta az ülésen, hogy keressék meg az Ady jelenlegi fenntartóit – a Kaposvári Szakképzési Centrumot, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériumot –, hogy a 2022-23. tanévtől tegyék lehetővé a négy évfolyamos gimnáziumi képzés indítását az iskolában.

Nincs olyan körülmény, ami miatt ne lehetne teljesíteni azt, amit most kérünk – szögezte le Ormai István. – A szándékunk pedig nagyon határozott, és nem fogunk megállni a puszta kezdeményezésnél.

A képviselők egyhangú szavazattal fogadták el a határozatot, pártállásra való tekintet nélkül.

Megosztás