Másodfokú riasztás a hófúvások miatt!

Nagyatád környékén már 100 méter alá csökkent a látótávolság – tájékoztatott az Útinform! A közút helyi mérnöksége szerint a környéken mindenhol hóátfúvások nehezítik a közlekedést.

Megkeresésünkre a Magyar Közúrkezelő Zrt. Nagyatádi Mérnökségének vezetője elmondta, az éjszaka során 6 kombinált, vagyis sószóróval is felszerelt autójuk dolgozott az utakon. Emellett 31 járművet is bérelnek, amik szintén segítik a munkájukat. Jelenleg is 21 ilyen autó tolja a havat az utakon a saját járműveiket kívül. Nem rég csatlakozott a munkálatokhoz 2 hómaró is.

A mérnökség igazgatója szerint a Nagyatádi Járás egész területén havasak az utak, de folyamatosan takarítják azokat, így nagy körültekintéssel járhatóak. Az egész járás területén állandóak a hóátfúvások, amik miatt óránként változik a közutak állapota. A helyzet az átfúvások miatt kritikus a 6801-es út Barcs és Berzence, illetve Vízvár és Heresznye közti szakaszán. Csurgó után a 6808-as, Porrogszentkirályon a 6813-as úton is súlyos a helyzet. Szintén erős hófúvásokra számíthatunk a Kaposfő és Lábod közötti egész útszakaszon. A közútkezelő szerint az egész járásban minden kelet-nyugati irányú úton veszélyeztetik a közlekedést a hóátfúvások.

Az Útinform tájékoztatása szerint Nagyatád környékén már 100 méter alá csökkent a látótávolság! A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

A Meteorológiai Szolgálat információi szerint ma tovább folytatódik a havazás, amelynek az intenzitása délutántól fokozatosan csökken, és estétől lassan megszűnhet a csapadéktevékenység. Éjfélig az északnyugati és északkeleti tájakon várható a legkisebb mennyiség (lepel – 2, 3 cm), míg dél felé haladva egyre vastagabb hóréteg valószínű (középső országrész: 2-6, déli megyék: további 6-10 cm).

Nagy területen számíthatunk hófúvásra, a hóval borított tájakon az olykor erős (45-55 km/h) északi, északkeleti szél elsősorban a Dunántúl nyugati és déli felében hófúvást okozhat (kiemelten Vas és Zala megyékben). Emellett az ország középső és északkeleti részein hulló friss havat is hordhatja a szél. Vas és Zala megye területére kiadták a másodfokú riasztást.

Megosztás