Zsirai Kata kapta a borász-díjat

A legjobb borászok által javasolt és a nagyközönség által megválasztott tehetséges, feltörekvő borász kapja az elismerést. Idén a Zsirai Pincészet vehette a Gál Tibor Emlékdíjat a 13. Magyar Borok Báljának díjátadóján.

A jelöltek között egyetlen nőként indult a nagyatádi kötődésű Zsirai Kata. 

2006 óta tartó hagyomány az elismerés átadása, amit az előző évben balesetben elhunyt, legendás egri borász emlékére alapított ak. A Gál Tibor Emlékdíjat négy évvel ezelőtt újították meg: 2014-től az Év Bortermelői és a Borászok Borászai által javasolt, a nagyközönség által megválasztott tehetséges, feltörekvő borász kapja meg az elismerést. A díjat a 13. Magyar Borok Bálján megtartott díjátadón, szombaton a Corinthia Budapest Hotelben vehette át a Zsirai Pincészet társtulajdonosa. 

A díj jelölője, Árvay János, a 2003-as Év Bortermelője méltatása szerint „Kata testvérével, Petrával, valamint édesanyjukkal közösen munkálkodik három borvidéken, mivel Tokajban, Villányban és a Nagy-Somlón is művel szőlőt, illetve készít bort. Tragikus hirtelenséggel elhunyt édesapjuk gondolatai alapján dolgozik, tisztességgel és becsülettel”.
Zsirai Kata tagja a tokaj-hegyaljai Y generációnak és néhány hónapja az ország vezető fiatal borászait tömörítő Junibornak is.

Gál Tibor személye azért szolgálhat inspirációként valamennyi ma dolgozó borász számára, mert azon túl, hogy a modern kori magyar bortörténetben kulcsszerepet töltött be, nemzetközi szinten is sikeresnek számít, nevét a mai napig jegyzi a külföldi szakirodalom – közölték az MTI-vel a szervezők. 

A több mint 8000 összegyűlt szavazat alapján az első három helyezett – Dúzsi Tamás Dávid, ifj. Heimann Zoltán és Zsirai Kata – kapott meghívást a Magyar Borok Báljára, ahol a nyertes átvehette a Gál Tibor Emlékdíjat.

Megosztás