Még 6500 beoltott és levehetjük a maszkokat

A tegnap esti magyar közlönyben megjelent újabb kormányrendelet értelmében az 5 millió 500 ezredik beoltott után jelentős enyhítések várhatók a járványügyi védekezésben. Ezt pár napon belül elérhetjük.

Szerda este jelent meg a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásáról szóló újabb kormányrendelet. Ennek értelmében az az ötmillió-ötszázezredik koronavírus elleni oltóanyaggal történő első dózis beadásának napját követő napon lépnek hatályba a könnyítések. Az oltások jelenlegi üteme mellett már holnap elérhetjük ezt az átoltottsági szintet (jelenleg 5 493 609-nél tartunk).

  • A rendelet szerint a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot viselni az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg. Az üzletek létszámkorlátozására vonatkozó 10 fő/négyzetméteres szabály is megszűnik.
  • A vendéglátó üzletekbe védettségi igazolvány nélkül is be lehet majd lépni, akárcsak a szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.
  • A családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.
  • Az egyetemek és a főiskolák is visszaállhatnak jelenléti oktatásra.
  • Az éjszakai horgászathoz nem kell vagyis nem kell védettségi igazolvány.
  • A rendezvényekkel kapcsolatos módosítás, hogy a továbbiakban nem minősül rendezvénynek a kulturális esemény, ha az előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény és a) az e művészet céljára rendelt helyszínen kerül megtartásra b) előre megváltott ülőhelyre szóló jegy ellenében látogatható, és c) a néző az előadás időtartama alatt az előre megváltott ülőhelyén köteles tartózkodni.
  • A sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében maradnak a hatályos szabályok. Ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.
Megosztás