Megközelítőleg 30 százalékkal drágulnak jövőre az élelmiszerek

Az ideinél is jelentősebb drágulást prognosztizál a Magyar Nemzeti Bank a jövő évre. Az élelmiszerek 29,7, a szolgáltatások 12,1, az üzemanyagok további 21,8 százalékkal drágulnak. 

A legjobb forgatókönyv szerint is erőteljesebb drágulás jön 2023-ban, mint amilyen 2022-ben volt – írja a HVG a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentésére hivatkozva. Ráadásul az élelmiszeriparban akkora bajok vannak, hogy az sem fogná vissza a drágulást, ha az energiaárak nem nőnének tovább. 

Az előrejelzés szerint az egész jövő évet nézve átlagosan húsz százalékos infláció várható, de az élelmiszerek majdnem 30 százalékkal fognak drágulni a következő esztendőben, míg az energia 39, az üzemanyagok ára pedig 21,8 százalékkal emelkedik majd. 

Ennél magasabb élelmiszer-drágulást a KSH majdnem negyven év alatt csak kétszer mért: 1990-ben és 1995-ben.

A drágulás üteme 2023 közepétől lassulhat, leginkább a kereslet csökkenése miatt, azaz, nem tudják már tovább emelni az árakat, mert nem lesz, aki megvásárolja a termékeket. A HVG megjegyzi: a lassulás nem jelenti azt, hogy olcsóbb lesz valami, pusztán a mostaninál 10-12 százalékkal lesz drágább a következő év végére, persze, csak akkor, ha az MNB jóslatai beválnak. 

A jelentés kitér arra is, hogy a júliusban megemelt népegészségügyi termékadó júliusi emelése is begyűrűzött az inflációba, annak ellenére, hogy a kormány akkor azon a véleményen volt, hogy az extra adókat a cégek nem hárítják át a fogyasztókra. 

A jelentés az árstopok bizonyítványát is kiállítja egy igazán egyszerű példán keresztül: a 2,8-as tej fogyasztásának markáns emelkedése tejzsírhiányhoz vezetett, és így a sajtok, tejtermékek ára nagyot drágult. Lengyelországból Magyarországra szállítani a trappistát 25 százalékkal olcsóbb, mint a magyar sajtot értékesíteni, így tehát nagy mértékben veszíti el a versenyképességét a magyar áru.  

A pénzromlás mértéke miatt a reálbérek is csökkeni fognak, tehát hiába lesz valamivel magasabb a minimálbér, illetve a garantált bérminimum, a jelentős áremelkedések miatt a mostaninál is kevesebbet ér majd a megemelt bér. 

depositphotos.com
depositphotos.com

 

Megosztás