Megrázó rövidfilmben hívják fel a figyelmet a lelki bántalmazásra a szerelmesek ünnepén

Sok ember Valentin napon nem kedves szavakat, hanem lelki bántalmazást kap a párjától. A verbális kapcsolati erőszakról indít kampányt az Ökumenikus Segélyszervezet. Videóval!

Valentin nap a szerelmesek ünnepe – reméljük, a városban mindenki megillette kedvesét valamilyen aprósággal, vagy éppen nagyobb ajándékkal. Legyen az virág, csokoládé, egy vacsora, vagy akár egy kedves szó – jól esik a törődés partnerünktől. Azonban Valentin nap sajnos nem mindenki számára telik felhőtlenül: gondolhatnánk, hogy az egyedülállók számára lehet a leglehangolóbb ez a nap, mivel saját magányosságukra emlékezteti őket. Azonban sajnos egy kapcsolat még nem garantálja a boldogságot, sőt – valakinek állandó fájdalmat okoz a partnere, legyen az testi erőszakosság vagy éppen lelki bántalmazás. Az ilyen kapcsolatban élők problémája többségükben látens marad – azaz gyakran a közösség nem veszi észre a bántalmazás jeleit, az elszenvedő pedig fél vagy szégyell segítséget kérni. Az ő Valentin napi ajándékuk jobb esetben a mellőzöttség, rosszabb esetben a fájdalom és a megalázottság.

A szavakkal történő bántalmazás a párkapcsolati erőszak olyan formája, amely nem hagy ugyan sebeket az áldozat testén, de éppoly fájdalmas, feldolgozása pedig sokkal tovább tarthat, mint a testi erőszaké. A verbális bántalmazást hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, hiszen ezekben az esetekben nem történik fizikai erőszak. Pedig az áldozatok sokszor nem a tettlegességtől félnek, hanem a szavakkal történő fenyegetettséget viselik nehezebben, és az így szerzett lelki sebek is lassabban gyógyulnak.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének statisztikája szerint Magyarországon a 15 évesnél idősebb nők közel fele (49%) élt már át lelki bántalmazást a partnere részéről. Az Ökumenikus Segélyszervezet által indított online rövidfilm-sorozatban arra hívják fel a figyelmet, hogy az erőszaknak semmilyen formája nem elfogadható egy párkapcsolatban, és hogy az érintetteknek van hova fordulniuk segítségért.

Összesen 4 filmet terveznek készíteni a kampány során, ebből az elsőt már közzé is tették. A film „Az elfelejtett tejföl” címet kapta, a történet a Balsai Móni és Thuróczy Szabolcs formálta karakterek közti érzelmi bántalmazásról, elszámoltatásról, parancsolgatásról és sértegetésről szól.

Bővebb információ a kapcsolati erőszak formáiról, és a segítségkérés módjairól az Ökumenikus Segélyszervezet aszeretetnemart.hu oldalán érhető el, ahol online, anonim beszélgetésre is van lehetőség.

Megosztás