Fölényes győzelmet aratott a Nagyatádi Sakk Egylet a hétvégén

A hétvégén a kaposvári egyesület tagjaival csaptak össze nagyatádiak az NBII-es bajnokság 6. fordulójában. Csapatunk 10, a kaposváriak 2 pontot szereztek a megmérettetés során.

Felzárkózott a Nagyatádi Sakk Egylet a tabella elejére döntetlen pontszámmal a Decs csapata mögé. A hónap elején Baján játszott 5. fordulóban alulmaradt a csapatunk, a játékosaink most a kaposváriakkal mérték össze tudásukat: a hétvégén a megyeszékhelyre utaztak az atádiak lejátszani a 6. fordulót, ahol elsöprő győzelmet arattak: 10 pontot szerzett csapatunk, míg a kaposváriak 2-őt.

Az egylet vezetője, Kiss Attila szerint tíz évvel korábban rangadónak számított összecsapni a kaposváriakkal, komoly kihívást jelentett volna. Azonban az évek alatt egyre többször teljesítettek várakozáson alul, és a mostani játszmasorozat sem volt kivétel. Már a mérkőzés kezdetén látszott, hogy vendég siker van kilátásban.

Az atádiak szempontjából jól kezdődött a mérkőzés, hiszen a két Szijártó testvérnek köszönhetően nem sokkal az első órát követően már két pont volt beírva a vendégeknek az eredményjelentő lapra. A következő eredményre egyórát kellett várni, előbb Máthé Gáspár érvényesítette előnyét, majd az utolsó táblán Györkös Krisztina kerekedett felül, így ismét két pontot írtak be az atádiaknak. Az újabb győzelmet az első táblán Vrban Mladen aratta, aki a megnyitást követően erősen támadta ellenfele királyállását. A védekezés nem is volt eredményes és a tisztvesztést követően ellenfele kapitulált is. Kőnig Balázs jóvá akarta tenni az előző fordulóban elkövetett hibáját, így elutasította ellenfele döntetlen ajánlatát. Ezt követően javára fordította az egál közeli állást. Egy szerencsés döntetlen beírása után ismét az atádiak kerekedtek felül: Bocska János a csapatvezető kérésére szintén elutasította ellenfele döntetlen ajánlatát, majd egyik gyalogját a hetedik sorig juttatta. A fenyegetést nem is sikerült hárítani és még az időellenőrzés előtt újabb ponttal gyarapodtak a vendégek. A csapatgyőzelem így már garantálva volt. Az ifjúsági táblán Szarka Regő használta ki ellenfele hibáit és kisebb időzavart követően gyűjtötte be a teljes pontot. Időközben egy játszmát sajnos fel kellett adni és egy újabb döntetlen is született, amikor már csak egyetlen táblán folyt a küzdelem. Horváth Attila a középjátékban minőséget nyert, az időellenőrzést mindkét fél már csupán néhány perces idővel játszotta és az időzavar elmúltával az ellenfél fel is adta a reménytelen állást.

Nagyatád ezzel a győzelmével ismét felzárkózott a decsi csapat mögé, de az egymás elleni mérkőzés még hátra van: a rangadó öszecsapás két hét múlva, Nagyatádon lesz megtartva.

Győzött: Vrban Mladen (1. Tábla), Máthé Gáspár (2. Tábla), Horváth Attila (3. Tábla), Kőnig Balázs (4. Tábla), Szijártó Attila (5. Tábla), Szijártó András (6. Tábla), Bocska János (10. tábla), Szarka Regő (11. Tábla), Györkös Krisztina (12. Tábla).

Döntetlen: Ferencz Miklós (7. Tábla), Gyugyi Péter (8. Tábla).

A kaposvári csapat győzelmét az ifjúsági Palavics Krisztián, a két döntetlent Zámodics Ferenc és Révész Dénes szerezte.

A bajnokság állása a VI. forduló után

Helyezés Csapat Pontszám
1. Decs 47,5
2. Nagyatád 47,5
3. Szentlőrinc 44
4. Baja 39
5. Komló II. 36,5
6. Gárdony 32
7. Dunaújváros 31
8. Marcali 30,5
9. Kármin Pécs 30
10 Kaposvár 24

 

 

Megosztás