Megugrott az adatforgalom a távoktatás és a távmunka miatt

20-30 százalékkal nőtt meg az adatforgalom a hétfőtől elrendelt távoktatás, és a sok helyen bevezetett távmunka miatt az internet- és mobilszolgáltatóknál. Nagyatádon is többen használják a világhálót, tudtuk meg.

A Magyar Telekom jelentősebb, 20-30 százalék körüli megnövekedett adatforgalmat tapasztalt. A hangforgalomban is emelkedést figyeltek meg: hétfőn 30-35 százalékos csúcsidőszaki növekmények is előfordultak a múlt héthez képest, miközben az elmúlt két hét alatt az emelkedés mértéke elérte az 50 százalékot.
A Magyar Telekom hálózati infrastruktúrája megfelel a jelenlegi igényeknek. Azonban a megnövekedett távmunka, illetve az internetes, valamint a TV-s platformokon beinduló távoktatás nagyban alakítja át a megszokott hálózati terhelést.
A koronavírus miatt kialakult helyzetben a Telekom minden mobil ügyfelének 10 GB-os mobil adatforgalmi egyenleget biztosít díjmentesen. Az ügyfeleknek nincs külön teendője, az extra adategyenleget március 16. éjfélig aktiválta a Telekom mindenkinél. Az egyszeri extra egyenleg belföldön és az EU-n belül használható fel április 30-ig.
    A Telenornál a hétvégén kisebb mértékű forgalomnövekedést tapasztaltak. A hét elejétől kezdve, a múlt hét hasonló időszakához képest kis mértékben nőtt az összes adatforgalom, ez elsősorban munkaidőben jelenik meg, a feltöltési irányt jobban érintve, ez például a videóhíváshoz lehet szükséges. A hangforgalomban jelentős növekedést látnak a hét eleje óta, azaz az ügyfelek az átlagosnál sokkal több hívást indítanak.
    A kialakult helyzetre való tekintettel – akár otthoni munkára, szórakozásra vagy a távoktatási célok támogatására – minden üzleti és lakossági számlás és kártyás ügyfelüknek 100 GB ajándék adatforgalmat biztosítanak – közölte a Telenor.
    A Vodafone Magyarország facebook oldalán megjelent hír szerint:  március 17-től minden lakossági és kisvállalati mobilhang előfizetőnknek elérhetővé teszik 3 hónapra díjmentes extra 15 GB-ot. Ez számlázási ciklusonként, feltöltő kártyások esetén pedig 30 naponta 5-5 GB-ot biztosít.

Nagyatádon a LÁT-SAT Kft-nél érdeklődtött az Atádhír a megnövekedett adatforgalomról. 
Ez különösen hétfőn volt szembetűnő, hiszen eddig ez a jelenség inkabb a hétvégékre volt jellemző – mondta az ügyvezető, Zsirai Petra. A cég szolgáltatási elvei miatt eddig is rendelkeztek tartalék kapacitassal.

Ugyanis a kapacitásunkat folyamatosan a csomagok névleges sebességéhez igazítottuk, nem pedig a garantálthoz, így úgy kalkulálunk, hogy – amennyiben az országos ellátásban nem lesz akadozás – ki fogjuk tudni szolgálni a megnövekedett igényeket. Munkatársainkkal azon dolgozunk, hogy ebben a nehéz időszakban segítséget tudjunk nyújtani az előfizetőinknek, illetve a városnak. Első körben felvettük a kapcsolatot az iskolákkal, akiknek mostantól optikai kapcsolatot biztosítunk, ezzel is segítve a zavartalan online kapcsolatot. Azoknak a tanároknak és tanítóknak, akiknek a LAT-SAT Kft.-nél van szolgáltatása, díjmentesen megemeljük az internetcsomagját. Ezúton is szeretnem felhívni azon tanárok/tanítók figyelmét, akikhez
nem jutott el ez az információ, és igényt tartanak erre a segítségre, hogy vegyék fel velünk a kapcsolatot – mondta az ügyvezető.

A LÁT-SAT Kft. ügyfélszolgálati irodáján korlátozásokat vezettek be. 

Fontos megemlítenem, hogy a kollégáim – és mindannyiunk – biztonsága érdekében az ügyfélszolgálati rendben korlátozások történtek, az irodánk ideiglesen nem latogatható. Ugyanakkor a telefonos ügyfélszolgálat megerősítve müködik, illetve minden ügyben e-mail formájában is lehetőség van eljárni– nyilatkozta az Atádhírnek Zsirai Petra.

   

Megosztás