Mentősök, ápolók: béremelés vagy sztrájk!

Tizenöt pontos követelést küldött a miniszterelnöknek két egészségügyi szakszervezet: február közepéig rendezze az ágazat béreit. Ha ez elmarad, sztrájkot hirdetnek.

A kormányfőtől várja az alapellátásban dolgozók mentését a két egészségügyi szakszervezet – számolt be a Népszava. A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) azt írta Orbán Viktornak: haladéktalanul rendezze az ágazatban a béreket. Azt követelik, hogy a juttatásuk legyen arányos az elvégzett munka nehézségével és kockázataival is. Mint írják, minden egészségügyi feladatot ellátóra vonatkozzon a béremelés, a legutóbbi rendezésből ugyanis kimaradtak az alapellátásban dolgozó ápolónők, asszisztensek és védőnők. A levélből kiderül: ugyan nőtt a dolgozók jövedelme a korábbi emeléseknek köszönhetően, főleg az orvosoké, de az ápolók, mentősök többségének a keresete a mai napig a szakmai minimum összege körül van. Emiatt másod- és harmadállásokra kényszerülnek, akad köztük, aki 24 órát is lehúz egyhuzamban, ez pedig veszélyezteti a betegek biztonságát. Követeléseik között szerepel két új bértábla is: egy a műszaki, egy pedig a szakdolgozóknak.

Zalatnai Zoltán, a FESZ alelnöke a Népszavának kijelentette: február közepéig várnak arra, hogy a kormány lépjen. Ha addig nem történik semmi, megkezdik a sztrájk-tárgyalásokat. A lap megtudta: az ügyet támogató, az Összefogás az egészségügyben dolgozók béremeléséért címmel létrehozott Facebook-csoportnak 24 óra alatt több mint ezer követője lett.

Megosztás