Méregdrágán és fölöslegesen vett sok ezer lélegeztetőgépet a minisztérium

16 ezer darabot 300 milliárd forintért. Ennyire legfeljebb akkor lenne szükség, ha a tavaszinál 250-szer erősebb hulláma jönne a koronavírusnak. Megdöbbentő adatok derültek ki.

Ezekhez közérdekű adatigényléssel jutott a 444.hu. Tényfeltáró cikkük a Külügyminisztérium meghökkentő gépbeszerzéseire világít rá. Az összegzés szerint:

„Több ezer olyan lélegeztető áll valahol becsomagolva Magyarországon, amit idén vásárolt a magyar kormány, és soha nem fogja használni azokat. Legfeljebb akkor lesz ezekre szükség, ha ősszel újabb, a tavaszinál 250-szer erősebb hulláma jön a koronavírusnak. A felhalmozott több mint húszezer lélegeztetőgép használatára pedig egyébként sincs elég kiképzett szakember és megfelelő infrastruktúra.”

A lap emlékeztet: a szakemberek egyöntetű álláspontja szerint Magyarországon a legsúlyosabb időszakban is legfeljebb 7500-8000 lélegeztetőgépre lehet szükség. Maga Orbán Viktor is ugyanezt nyilatkozta korábban. Ráadásul a lélegeztetők nagy része azután érkezett meg, amikor már túl voltunk a járvány első csúcsán.

A cikkben hangsúlyozzák: természetesen szükség volt beszerzésre, de semmiképpen sem háromszoros mennyiségben, és a piaci árak többszöröséért. A lap kiemeli: a plusz kiadás nem pár milliárd, hanem alsó hangon is száz milliárd forint, amit az egészségügy további felkészítésére lehetett volna fordítani.

A Külügyminisztériumot irányító Szijjártó Péterre amúgy is rájár mostanság a rúd: a múlt héten egy olyan luxusjachton fotózta le az Átlátszó, amelyik a 4. leggazdagabb magyar tulajdonában van (aki, persze, rengeteg pénzt nyert állami közbeszerzéseken). A luxushajó heti bérleti díja sokmillió forint, a miniszteri fizetésből erre nem telhet, ha ajándékba kapta, azt pedig jogszabály és a kormánytisztviselőkre kötelező etikai kódex is tiltja. A külügyi tárca vezetője hosszú hallgatás után tegnap újságírók elé állt, és magánügynek nevezte a történteket. Így nem állampolgárokkal beszél egy politikus, hanem alattvalókkal – elemezte a korrupciógyanús ügyet a 444.hu.

Az Átlátszó ominózus fotója
Az Átlátszó ominózus fotója

Megosztás