Fecskenap az Árpád fejedelem iskolában

Több mint 50 elsős diákkal indul a tanév az általános iskolában. Minden évben a tanévkezdés előtt fecskenapot tartanak az új jövevényeknek, hogy a gyerekek hozzászokjanak az új környezethez.

Több éves hagyománya van az általános iskolákban a fecskenapnak. Ezen a délelőttön a szülők még a tanév kezdete előtt elkísérik első osztályos csemetéiket a tanintézetbe, hogy a gyerekek nagy tömeg és zsibongás előtt megismerkedhessenek a tanáraikkal, és bebarangolhassák az iskolát.

Reggel 9 órakor több tucat idegesen-izgulósan pislogó és mocorgó gyermek jelent meg az Árpád fejedelem iskola aulájában, szüleikbe csimpaszkodva. Itt az igazgató, Ujvári Tomor röviden tájékoztatta a jelenlévőket a tanévkezdéssel kapcsolatos tudnivalókról.

Az idei iskolaév különösen eltér az eddigiektől a járványhelyzet miatt, emiatt például az évnyitó ünnepségek sem a szokásos módon történnek. Az iskola vezetése arra törekszik, hogy legalább az elsős, másodikas és nyolcadikos osztályoknak megtarthassák, de ez még nagyban függ az esetleges szigorításoktól is. Ilyen például az a megkötés, mely szerint a szülők az elsős gyerekeiket csak az első két hétben kísérhetik be az iskolába. Utána viszont csak a kapuig.

Maszkot viselni nem kötelező, de ajánlott
Maszkot viselni nem kötelező, de ajánlott

A szülőknek megígérték, hogy egyebek között a közösségi médián folyamatosan tájékoztatják őket a további fejleményekről. Az igazgató a Kréta online rendszeréről is rövid ismertetőt tartott.

Ezt követően a kisdiákokat felkísérték az első emeletre, ahol életükben először helyet foglalhattak az iskolapadjukban. Az A osztályba 27-en, a B osztályba 25-en fognak járni. A termeket a nap témájához illően papírfecskék díszítették.

Mindkét osztállyal két-két pedagógus fog foglalkozni a következő években: az A-sokkal Riteczné Gelencsér Judit és Tóthné Miseta Zsuzsanna osztályfőnök, a B-sekkel Hujber Balázs és Horváth Csabáné Emőke osztályfőnök. A tanárok rövid tájékoztatást adtak a szülőknek, majd megkérték őket, hogy egy kis időre vegyenek búcsút a csemetéktől. Ezt a legtöbb kisdiák viszonylag könnyen vette, de azért akadtak megszeppentebbek is, akiknél könnyesebbre sikerült az elköszönés.

Az elsősök abban a megtiszteltetésben is részesülhettek, hogy ők már most átvehették a tankönyveiket. Az iskola többi diákja ezt csak a tanévnyitó napján, szeptember elsején teheti majd meg.

Miután a diákok magukra maradtak a tanárokkal, az ismerkedés következett: mindenki bemutatkozott. Ezt követően bejárták az iskola termeit, az ebédlőt és az udvart, ahol egy kis játékos elfoglaltságot tartottak. 11 órára jöttek vissza a szülők a gyerekekért.

Megosztás