Mi lesz a vidéki kispostákkal a választások után?

Mintegy 300 falusi postahivatalt zárhatnak be a választások után országszerte szakszervezeti információk szerint. Egyelőre nem tudni, mely települések érintettek. A Magyar Posta cáfolta a hírt.

Az önkormányzati választások után mintegy 300 falusi kispostát zárhatnak be országszerte – írta meg a Napi.hu. Több mint 2400 postai szolgáltatóhely volt tavaly év végén és további 245 olyan hivatal, amit alvállalkozók üzemeltettek. Mintegy 1100 településen pedig mobilpostai szolgáltatásokat tudnak csak igénybe venni a helyiek.

10 éve egyre emelkedik a Magyar Posta által fenntartott intézmények száma, az alvállalkozók pedig folyamatosan kevesebben lettek. A mobil postai szolgáltatások azóta stagnálnak. Bezárásokról már 3 éve beszél a kormány. A Magyar Posta a 10 ezer fő alatti településeken takarékokkal működik együtt a kihasználatlanság miatt. Jelenleg megfigyelhető az a tendencia, miszerint a feladott levelek száma csökken.

A kihasználatlanság mellett viszont jelentős létszámhiánnyal küzd az állami cég. A nagyvárosokban rengeteg üres pozíció vár betöltésre, egyebek közt kézbesítői, ügyintézői és gépkocsivezetői is. Pedig idén 10 százalékot emelkedtek a postai dolgozók bérei. A 300 betöltelen állás mellett létszámleépítés is zajlik, az irányítás-adminisztratív területen több száz munkavállalót küldtek el. A létszámhiány a kispostákat egyáltalán nem érinti. A Magyar Posta cáfolta a bezárásokkal kapcsolatos hírt.

A nyitókép illusztráció!

 

Megosztás