Mikor lesz vége a járványnak?

Ez most a legtöbb embert foglalkoztató kérdés idehaza is. Erről írt összegzést a Koronavírus Kutató Akciócsoport egyik tagja. A rövid válasz: nem tudjuk, ill. akkor, ha széleskörűen elérhetővé válik a vakcina.

Orbán Viktor miniszterelnök kijelentése szerint május 4-től új kijárási szabályok jönnek, és szigorú menetrend szerint újraindíthatjuk az életet Magyarországon. Azóta mindenki azt latolgatja: mikor térhet vissza az életünk a régi kerékvágásba.

Nos, éppen erről írt egy bejegyzést dr. Kemenesi Gábor virológus, a Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja, a PTE Szentágothay János Kutatóközpontjának munkatársa. Eszerint a jelenlegi járványnak (SARS-CoV-2) csakis akkor, ha a vakcina széleskörűen elérhetővé válik. A többi dátum és előrejelzés a sok ismeretlen és felmérhetetlen tényező miatt csupán elméleti lehetőség.

A május elejére jelzett tetőzés leginkább a napi esetszámok mennyiségének stagnálását, majd azt követő csökkenő tendenciájának kezdetét jelentheti. Ebből logikusan következik, hogy ideális esetben ez a járványgörbe közepe, így a történések felénél vagyunk (belföldön!) – írta a virológus. Míg az első felénél a csúcs mihamarabbi eléréséért folyt a küzdelem, a leívelő ágon a tendenciák megtartása lesz a cél. A fő cél a járvány újbóli berobbanásának megakadályozása lesz.

Ehhez nagyon komoly társadalmi fegyelem és együttműködés kell majd. Számtalan forgatókönyv létezik, dr. Kemenesi néhány lehetséges vázolt:
• A vírust sikerül belföldön leküzdeni, és minden egyes maradék esetet elszigetelni. Így a fő feladat az újbóli behurcolás megakadályozása lesz, és újból eljutunk oda, hogy gyors járványügyi felderítésre, kapcsolathálózat nyomozására és gyors tesztelésére lesz szükség – ez azonban Európa egésze nélkül elképzelhetetlen.
• A vírust belföldön sikerül alacsony esetszámra visszafojtani, így egy gyorsan változó hadszíntérrel lesz dolga a járványügynek, ahol a gyors felderítés és tesztelés kulcsfontosságú lesz.
• A görbe leszálló ágát nem sikerül lejtmenetben tartani. Ekkor a szigorító intézkedések helyzettől függő mértékű visszatérése várható, nagymértékű, sok embert érintő intézkedések.

Ameddig a világ bármely helyszínén jelen van a vírus, folyamatos kockázata lesz a visszatérésnek. Figyelve a jeleket és levonva a tanulságokat, a legfontosabbak a potenciális járványos gócpontok, zárt kisközösségek: a világ számos táján egészségügyi és szociális ellátóintézmények jelentenek termékeny mikroközösséget a vírus számára – ahol gyorsan és hatékonyan tud terjedni.

Az arany középút megtalálása és az azon történő navigálás most a vezetők és szakemberek feladata. Kulcsfontosságú a gazdaság és a társadalom működtetése és a vírussal való küzdelem is. Bizonyosan lesznek mindkét oldalon veszteségek, de ez egy újfajta helyzet világunk számára, ahol a győzelem kulcsát a küzdelem közben kell megtalálnunk – vázolta a virológus.

Megosztás