Minden automatát be kell jelenteni a NAV-nál a hónap végéig

Július 31-ig kell bejelenteni a NAV felé az üzemeltetőknek azokat az automata berendezéseket, amelyek olyan terméket vagy szolgáltatást kínálnak ahol helyben fizetnek a vásárlók és nincs kezelőszemélyzet.

Már nemcsak az élelmiszert árusító automaták adatait kell bejelenteni a NAV-nál. Már szolgáltatástól és árucikktől függetlenül minden ilyen berendezés üzemeltetésére vonatkozik ez a kötelezettség.

Idetartoznak például a parkolóautomaták, a személyzet nélküli autómosó berendezések, a „százforintos” játékkiadó gépek és a legkülönfélébb árucikkeket kínáló automaták is.

Bár az eredeti határidő az előző hónap vége volt, az adóhivatal egy hónapot hagyott az üzemeltetőknek, hogy az automaták adatait biztosan be tudják küldeni. A bejelentést elektronikusan, az AVTOMATA elnevezésű adatlapon kell megtenni. Mostanáig az üzemeltetők már 9 000 automatát regisztráltak. Augusztustól a be nem jelentett berendezések üzemeltetője mulasztási bírságra számíthat.

Az AVTOMATA adatlap internetes kitöltő- és ellenőrzőprogramja, a hozzátartozó kitöltési útmutatóval együtt letölthető a NAV honlapjáról (https://nav.gov.hu → Nyomtatványkitöltő programok → Nyomtatványkitöltő programok → Egyszerű keresés/Összetett keresés, illetve az alábbi linkre kattintva: https://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok).

 

 

Megosztás