Károkat okozott a vihar a megyében

Jelentős károkat okozott Somogy megyében is a szombat éjszakai zivatarlánc. A megyét nem kímélte a viharos szél, a felhőszakadás és a jég sem.

A viharos időjárás okozta károk elhárításán szombaton éjszaka és még vasárnap során is folyamatosan dolgoztak a tűzoltók. Legtöbb feladata a kaposvári hivatásos és a KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltóinak akadt, de a megye más részein is gyakran kellett az elemi csapás következményeinek felszámolásához vonulniuk az egységeknek.

Vasárnap délutánig több mint hetven riasztás futott be a megyei Tevékenységirányítási Központba a viharkárok kapcsán. Leszakadt faágak, kidőlt fák nehezítették a közlekedést megyeszerte, több esetben épületet, kerítést, autókat rongáltak meg a letört faágak. Hét helyszínen alacsonyabban fekvő épületrészeket, mélygarázsokat öntött el a hirtelen lezúduló csapadékvíz, amelyet szivattyúval távolítottak el a tűzoltók.

A megyeszékhelyen a Petőfi utcában egy tizenöt méteres fa dőlt a parkolóba, míg a Léva közben a garázssorra dőlt egy nagyméretű fa, egy bevásárlóközpont mélygarázsát pedig elöntötte a csapadékvíz. A Kontrássy utcában kidőlt fa zárta el az egyik mellékutat, a Kossuth Lajos utcában több fa is kidőlt, nehezítve ezzel a közlekedést.

Buzsákon kettétört akácfa rongálta meg egy lakóház teraszát és tetőszerkezetét, míg a heresznyei vasútállomás közelében két fa is a sínekre dőlt.

A zivatarlánc pusztítása következtében sorra érkeztek a segélyhívások a katasztrófavédelem ügyeletére. A műveletirányítás a veszélyeztetés és az események jellege alapján határozta meg a beavatkozások sorrendjét. Többször előfordult, hogy a felszámolt káreset helyszínéről a tűzoltó egységeknek azonnal újabb kárhelyre kellett vonulniuk-olvasható a kataszrófavédők oldalán.

 

Fotók: Barcs HTP, Marcali HTP

 

Nagyatádon pénteken 35 mm, szombaton 26 mm és vasárnap délután 4 óráig 8 mm eső hullott.

A megyében továbbra is érvényben van az elsőfokú riasztás hétfő éjfélig, az elsőfokú figyelmeztetést a zivatar és a felhőszakadás miatt adtak ki. Az ország keleti felében a felhőszakadás miatt a riasztás már kettes fokozatú a met.hu információi alapján.

07.28..png
07.28..png

 

Megosztás