Mindenszentek, halottak napja – bűnmegelőzési tanácsok a rendőrségtől

A rendőrség Somogy megyében is kiemelten foglalkozik a temetők, kegyhelyek és környékük biztonságával. Azonban nem árt a megemlékezőknek is néhány dologra fokozott figyelmet fordítani.

A mindenszentek környékén a közúti forgalom jelentősen megnövekszik. Érdemes indulás előtt a gépkocsi műszaki állapotát ellenőrizni. Nem szabad elfelejteni, hogy közlekedjünk mindig az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően.

A temetők környékén számolni kell a megnövekvő gyalogos és gépjárműforgalommal. Ám nemcsak a közlekedésben kell körültekintőbbnek lennünk, hiszen mindenszentek és halottak napja idején, miközben a temetőkben szeretteinkre, ismerőseinkre emlékezünk, veszélybe kerülhetnek felügyelet nélkül hagyott értékeink.

A rendőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a kegyelet napjaira. Az áldozattá válás megelőzése érdekében javasolja, hogy fokozottan figyeljenek értékeikre és fogadják meg tanácsaikat:

Mielőtt felkeresik szeretteik sírját, győződjenek meg arról, hogy a gépjárművet, kerékpárjukat biztosan lezárták!

Ne hagyják személyes irataikat, bankkártyájukat, lakáskulcsukat az autóban! Azokat mindig táskájuk vagy kabátjuk belső zsebeiben tartsák!

Még üres táskát, ruhaneműt se hagyjanak az utastérben! A személygépkocsi nem biztonságos tárolóhely!

Gépkocsijukkal, lehetőség szerint, kivilágított helyen parkoljanak!

Soha ne hagyják őrizetlenül táskájukat, miközben a sírt rendezik!

Amennyiben lehetséges, inkább családosan, rokonokkal, barátokkal menjenek a sírkertekbe!

Fokozottan figyeljenek értékeikre, ha tömegben tartózkodnak!

Megbízható szomszédot megkérhetik arra, hogy távollétükben kísérje figyelemmel házukat, lakásukat!

Égő gyertyát vagy mécsest ne hagyjanak koszorún, mert tüzet okozhat!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válik, vagy a fentiekben ismertetett jogsértéseket tapasztal, azonnal értesítse a Rendőrséget a díjmentesen hívható 112-es vagy 107-es segélyhívó telefonszámokon- olvasható a rendőrség közleményében.

Megosztás