Mit vigyünk, ha fesztiválozunk?

Szúnyogcsípések, napégés, kiszáradás, zsebtolvajok – a fesztiválélmények első számú megkeserítői. Miket vigyünk magunkkal, hogy ezek nagy részét enyhítsük, vagy elkerüljük?

Számos fesztivált szerveznek idén nyáron is országszerte. Ezek sok előkészületet igényelnek. Mielőtt bulizni indulnánk, általában felmérjük, hogy mik azok a dolgok, amik szükségesek, hogy nálunk legyenek. Ám gyakran szembesülünk olyan eszközök hiányával, amelyek korábban eszünkbe se jutottak. Íme egy lista azon tárgyakról, melyeket érdemes magunkkal vinni, hogy gondtalanul élvezhessük a programokat.

Szeszélyes időjárás
Az időjárás jelentések és meteorológiai oldalak tanulmányozása ellenére is előfordulhat, hogy egy kiadós zuhé tarolja le a fesztivál helyszínét. Sokszor ilyenkor nem elég az esernyő és az esőkabát: a több ezer ember által taposott füves területek dagonyatengerré duzzadhatnak, és a fesztivál könnyen iszapbirkózásba torkolhat. Érdemes vízálló, zárt ruházatot és gumicsizmát is pakolni. 

Vérszívó élősködők
Senki nem akar vakarózni egy koncert hallgatása közben. Az állandó irtás ellenére is, különösen a fesztiválok számára kedvelt vízpartok mellett, sok a szúnyog. Sűrűbb növényzet környékén pedig még a kullancsok is ránk leselkednek. A vérszívók csípését egyszerű szúnyog- és kullancsriasztó szerek 2-3 óránkénti alkalmazásával elkerülhetjük. Így csak a tapsolásra kell használnunk a tenyerünket és nem a moszkitók lecsapására. 

Higiénia
Talán egyértelműen hangozhat, mégis sokan követik el azt a hibát, hogy a megfelelő higiéniáról elfeledkeznek. Mivel a különböző fesztiválokon nem mindig van lehetőségünk ezek beszerzésére, mindig legyen nálunk kézfertőtlenítő, nedves törlőkendő, papír zsebkendő, hisz ezekre akármikor égető szükségünk lehet. Gyakran elrakjuk táskánk aljába az otthon használatos nagy tubusos tusfürdőket, samponokat. Gyakori panasz, hogy ezek nem megfelelő visszazárásakor a tartalom a ruháink közé ömlik. Érdemes ilyenkor, helyspórolás végett is, kisméretű, utazásra alkalmas tsztálkodószereket beszerezni, vagy esetleg bőrbarát szappant. És ha már a szappannál tartunk…

Mosószer
Gyakran előfordul, hogy kedvenc ruhánk, melyet direkt a fesztiválra szántunk, áldozatául esik egy fesztiválozó társunk ballépésének: sört, kecsapos hotdogot, balatoni iszapot kennek rá. Bár általában több öltözéket pakolunk, nem mindig jelent megoldást a szennyes ruha elcsomagolása, mert esetleg ezek szagot áraszthatnak, vagy a folt beszáradhat. Egy mosószappan elpakolásával gyorsan orvosolhatjuk a problémát, ha akad a közelben erre alkalmas fürdő, csap. 

Naptej
Inkább csak emlékeztetőül: gyakran több órát is tartózkodhatunk a szabadan egy-egy fesztivál alkalmával, közvetlen napsugárzásnak kitéve ezzel bőrünket. A napvédőszerek rendszeres használata javasolt ilyenkor, nem elég a reggeli órákban egyszer bekenni magunkat. Faktorszámtól függően néhány óránként újra fel kell vinni bőrünkre a védőszereket.

Ruha alá húzható pénztárca
A fesztiválok vonzzák az ügyeskezű zsebtolvajokat. Nincs annál bosszantóbb, kétségbeejtőbb, mint amikor a bulizás tetőfokánál a zsebünkbe nyúlva szembesülünk vele, hogy eltűnt a pénztárcánk. Kaphatók olyan nyakba akasztható, ruha alatt hordható erszények, melyekben biztonságban tudhatjuk iratainkat, bankkártyáinkat, készpénzünket. Arról nem is beszélve, hogy így elhagyni is jóval nehezebb értékeinket. 

Powerbank
A rengeteg Instagram story feltöltése, a fotók küldése a haveroknak bizony gyorsan lemerítik az okostelefonunkat. Vigyünk mindenképpen egy Powerbank-et is magunkkal, hogy a lemerült mobilunk ne legyen akadálya a felhőtlen szórakozásnak és az este minden pillanatát meg tudjuk örökíteni.

Megosztás