Harcosok kiáltásaitól hangos kollégiumudvar

A karate szerelmesei ismét városunkban táboroztak. Az ország minden részéről mintegy 200, a karate kyokushin ágát gyakorló sportoló látogatott el a táborba. Már másodszor nyerte el a rendezés jogát a nagyatádi egyesület.

A kollégium udvar mellett elsétálva hangos kiáltásokra lehetett figyelmes a járókelő a héten. Jó időben ott edzettek ugyanis a nagyatádi táborba érkező kyokushin karatésok. Több mint 200 karate gí (így hívják a jellegzetes fehér ruhát) suhogott az erőteljes ütések és rúgások alatt. A táborozók kedden érkeztek, és holnap, vasárnap indulnak haza.

Fegyelem, összpontosítás, harmónia - mindezek elérését segíti a karate
Fegyelem, összpontosítás, harmónia – mindezek elérését segíti a karate

Minden nap 3 edzést bonyolítottak: reggel, délelőtt és este. A foglalkozásokat idén mintegy 15 edző vezette. A tábor egyik célja az ismerkedés, a barátkozás és a feledhetetlen élmények szerzése. Emellett természetesen a karate mozgásanyagának gyakorlása és az övvizsgákra való felkészülés is a középpontba került. A mai napon ugyanis majdnem mindenki vizsgázott: a kyu, azaz a tanuló-, illetve a dan, vagyis az övvizsgák szombat délután zajlottak.

A megmérettetés során elméleti tudásukat kell először bizonyítaniuk a karatésoknak, majd bizonyos, szintenként változó technikai elemeket, például ütéseket, rúgásokat kell bemutatniuk. Ezután erőnléti feladatokat kell teljesíteni: egyebek közt fekvőtámaszokat, felüléseket, felugrásokat. A feketeöv három szintjén pedig már vizsgaküzdelmekben is bizonyítania kell azoknak, akik a legmagasabb szintekre szeretnének lépni. 30, 40, illetve 50 pihent ellenféllel szemben kell állni a sarat, attól függően, melyik danfokozatra szeretne továbblépni a sportoló. A küzdelmek során nem a győzelem, hanem a kitartás és az állóképesség a fő szempont: a folyamatosan cserélődő ellenfelek ugyan a földre juttathatják a vizsgázót, onnan azonban fel kell állnia. A danvizsga egyébként a kyokushin karatésok szemében „mindennek a királynője” – fogalmazott Kálóczi József, a Magyar Shinkyokushin Karate Szervezet Kálóczi Branchének vezetője.

Mindenki számára ismerős mozdulat: japánul Mae Geri, vagyis előre rúgás
Mindenki számára ismerős mozdulat: japánul Mae Geri, vagyis előre rúgás

Magyarországot 3 branchre, azaz régióra osztja a magyar shinkyokushin karate szervezet. Nagyatád a dunántúlihoz tartozik. A nyári táborba az egész régióból várták a sportolókat. Azonban ennél messzebbről is érkeztek érdeklődő karatésok. A branch hagyományai szerint az éves táborok szervezésekor igyekeznek egymás után 2-3 alkalommal ellátogatni az előző év szervezővárosába. Így tarthatta meg már másodszor a nagyatádi klub a majdnem egy hetes programot. A szervezők eddig csak jó visszajelzéseket kaptak a résztvevőktől és a branch vezetőségétől egyaránt.

– Mi jövőre is neki fogunk futni ennek, és, ha a mi pályázatunkat bírálják el pozitívan, akkor jövőre is szeretnénk ezt a tábort megcsinálni. Most már két tábor tapasztalata van mögöttünk, elég jól mentek az előkészületi munkák. Bár picit megcsúsztunk időben, de igazából jól sikerült a tábort előkészíteni. És azt gondolom, hogy a visszajelzések alapján mindenképpen van hozzá lelkesedésünk és motivációnk, hogy jövőre is nekifussunk a szervezésnek – mondta a tábor egyik főszervezője, a Nagyatádi Karate Klub vezetője, Bognár Zoltán.

Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás