Nagyatádon 39 fokkal tetőzik holnap a kánikula, meghosszabbították a hőségriasztást

A korábban szombat éjfélig elrendelt, az egész ország területére érvényes harmadfokú hőségriasztás meghosszabbításáról döntött az országos tisztifőorvos – áll a katasztrófavédelem pénteken kiadott közleményében.

Az előrejelzések szerint a következő napokban fokozódik a kánikula. A népegészségügyi hatóság és a katasztrófavédelem a közleményben tanácsokat is ad a hőségriasztás idejére:

  • kerüljük a megerőltető fizikai munkát
  • vigyünk magukkal folyadékot
  • ahol van, ott használjunk párakaput
  • aki nem tudja a lakást hűteni, langyos vízzel tusoljon
  • napon parkoló autóban ne hagyjanak gyermeket, háziállatot, valamint sprayt, öngyújtót, hígítót és oldószereket sem.

Közben a MÁV közleményben kérte az utasokat, hogy csak a legszükségesebb esetekben induljanak útnak. A kánikula miatti hőtágulás hatására a vágányokban, felsővezetékekben „káros anyagfeszültség” keletkezhet, a MÁV ezért folyamatosan figyeli a pályahálózatot, méri a sínhőmérsékletet. Szükség esetén sebességkorlátozásokat vezet be, amelyek hosszabb menetidőkhöz vezethetnek – közölte a vasúttársaság.

Ezeken felül az Országos Vízügyi Főigazgatóság ütemezett öntözési menetrendet alakít ki. Tizenkét vízügyi igazgatósági területből kilencben elrendelték a vízhiány elleni készültséget. A Dráva menti vízhiánykezelő körzetben jelenleg elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, ám számottevő csapadék az OMSZ előrejelzése szerint a közeljövőben sem várható.

Az előrejelzések szerint Nagyatád térségében holnap tetőzik a hőség, 39 fokig forrósodik föl a levegő, és éjszaka sem hűl le 22 fok alá.

Depositphotos
Depositphotos

 

Megosztás