Nagyon kell(ene) a pénz

Mármint az uniós pénz. A kormány már Brüsszelnek is enged. A forint a világ egyik leggyengébb valutája lett, miközben újabb rekordot döntött az infláció. Egyre nehezebb helyzetben vannak a bérből és nyugdíjból élők.

Négy fontos területen elfogadta az Európai Bizottság javaslatait a magyar kormány: pl. korrupciós ügyekben a bírák akkor is elrendelhetnek nyomozást, ha az ügyészség vádemelés nélkül lezárná az ügyet; 15 százalék alá csökkenti az egyszereplős közbeszerzések arányát; kevesebb rendkívüli jogalkotást végez, és biztosítja a társadalmi konzultációt a törvényalkotások előtt; valamint az uniós források jelentős részét a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére fordítja. Ezt tegnap jelentették be azzal a szándékkal, hogy elháruljanak az akadályok az uniós pénzek folyósítása elől. Nagyon sok pénz, 5,8 milliárd euró támogatás van függőben, és további 9,6 milliárd euró kedvezményes hitel.

Ez talán nyugtatólag hathat a forint árfolyamára is, ami akkorát zuhant, hogy a héten a forint kiérdemelte a világ leggyengébb valutája címet. Történelmi mélypontra került nem csak az euróval és a dollárral szemben, a román lej, a lengyel zloty, a cseh korona, a bolgár leva és a cseh korona sem volt még soha ilyen drága forintban számolva.

Ma pedig kiderült: újabb rekordot döntött idehaza az infláció, júniusban 11,7 százalékra gyorsult, és ami a legrosszabb, hogy az élelmiszerek drágulása ennek csaknem a duplája lett, azok 22,1 százalékkal kerülnek többe, mint egy éve. A kenyér pl. 40 százalékkal, a baromfihús 37, a tej 25 százalékkal. Ekkora áremelkedésre csaknem 25 éve nem volt példa.

Az eurózónában egyébként 8,6 százalékos volt a júniusi infláció, ám amíg az EU többi államában az energia drágul nagyon, nálunk a lakosság számára az nem, viszont minden más rettenetesen. A baj csőstül jött, még ikerdeficit is sújtja Magyarországot (egyszerre jelentős a költségvetési és a folyó fizetési mérleghiány), ezért a rossz gazdasági folyamatok miatt nálunk hosszabb ideig elhúzódhat az infláció, még a Magyar Nemzeti Bank szerint is csak ősszel érheti el a csúcsát, szerintük 14 százalék körül. 

Növelni kellene az átlagkereseteket és a nyugdíjakat, ami viszont tovább gerjeszti az áremelkedést. Szóval, úgy kell(ene) az a pénz, mint egy falat kenyér.

Depositphotos
Depositphotos

 

Megosztás