Nő az apák szabadnapjainak száma, de…

Egy három évvel ezelőtti EU-s irányelv szerint az apáknak a gyermekük születése után 30 nap apaszabadságot kellene biztosítani, de legalább tízet. Egy frissen elkészült törvénytervezet szerint nálunk a minimum jár majd.

Nincs szebb dolog a világon egy gyermek születésénél. Az utána következő időszak azonban nehéz az egész családnak, hisz mindenki egy új, ismeretlen helyzetbe kerül, amihez az újdonsült szülők egymást támogatva tudnak a legjobban alkalmazkodni, illetve az újszülöttről való közös gondoskodásnak fontos szerepe van a család pszichés fejlődése szempontjából is.

Az EU három évvel ezelőtt ezt hivatott támogatni azzal, hogy irányelvében megfogalmazta: a gyermek születése után kívánatos lenne harminc nap apaszabadság. Az irányelvben egy minimumot is meghatároztak, tíz napra taksálták, amit egy apa a gyermekével tölthet annak születése után.

– Ha tehetném, minden nap otthon lennék a gyerekkel – mondta egy nagyatádi édesapa. – A születés utáni öt nap nem sok mindenre elég, bár, a tíz sem.

Magyarországon eddig öt, ikrek születése esetén pedig hét nap szabadság járt, amit a gyermek születése után lehetett kivenni. Jövő év januárjától ezt mindkét esetben tíz napra emelik, viszont a hatodik naptól kezdve már csak 40 százalékos távolléti díj illeti meg az apát, azaz még annál is kevesebb pénzt kap majd, mintha táppénzen lenne.

A törvénytervezet tartalmaz egy könnyítést is, ugyanis a kisgyermekes szülők rugalmasabb munkafeltételeik biztosítása érdekében a gyermek nyolcéves koráig kérhetik a munkavégzési hely és munkarend módosítását, a távmunka keretében vagy részmunkaidőben való foglalkoztatásukat. A változtatás időpontját is megjelölő, indoklással ellátott, írásos kérelmükre a munkáltató köteles 15 napon belül szintén írásban válaszolni.

Parlamenti elfogadása esetén a törvény 2023. január 1-től lép életbe.

depositphotos.com
depositphotos.com

 

Megosztás