Nőtt a magyar bérek lemaradása 2010 óta

Még a gyermeket nevelők körében is két hellyel lejjebb csúsztunk az Eurostat adatai szerint. Az állam „forintgyengítő politikáját” nem képesek ellensúlyozni a gyermeket nevelőknek járó adókedvezmények sem.

A legfrissebb statisztikák alapján nem sokat ér a bérfelzárkóztatás, még 2010-ben is jobban állt az európai rangsorban Magyarország, mint most – derül ki az Mfor.hu elemzéséből.

Az Eurostat mindig tavasszal frissíti tagállami statisztikáját a nettó bérekről. Az összes ország esetében euróban, hazai fizetőeszközben és vásárlóerő-paritáson számolva is közlik az adatokat különböző családmodellekre vonatkozóan. Az elemzésből kiderül: egyik esetében sem túl szívderítőek a hazai eredmények.

A magyar átlagfizetés ugyan tavaly 10 ezer euró fölé ment, ám ez még így is csak a harmadik legalacsonyabb nettó keresetnek számít az EU-ban (a román és a bolgár gyengébb). A rangsor élén Svájc áll, hétszer magasabb (71 793 euró) átlagbérrel, de a vágyott osztrák életszínvonal is egyre messzebb: Ausztriában bő háromszor (33 718 euró) többet keresnek.

A 10 016 eurós magyar átlagfizetés egy 4,9 százalékos emelkedés eredménye. Ugyanakkor a lap emlékeztet: a KSH szerint tavaly 8,9 százalékos nettó bérnövekedés volt Magyarországon forintban számolva. A két érték közötti eltérést a forint árfolyamának gyengülése tüntette el. Magyarul: inflálódott, elértéktelenedett a béremelés nagy része.

Grafika: Mfor.hu
Grafika: Mfor.hu

 

Megosztás