Ön mennyit költ karácsonyra? A magyarok fele ennyit

A magyarok kétharmadának nagy megterhelést jelent a karácsony. A lakosság csaknem fele 25 ezer forintból próbálja letudni a bevásárlást.

Közeledik a karácsony! Békesség, szeretet, családdal töltött idő… és ajándékok. Rengeteg időt- és pénzt szánnak a háztartások minden évben arra, hogy szeretteiknek ajándékot vásároljanak. Próbáljon csak meg egy családfő Szenteste gyermekei szemébe nézni, és azt mondani: „Idén nem kaptok ajándékot, mert nem ez a karácsony lényege, hanem hogy megünnepeljük Jézus születését!” – élete legelkámpicsorodottabb arcát fogja vágni a gyerek. Tetőzzük meg ezt azzal az élménnyel, amikor a téli szünet után az osztálytársak elmesélik, ők mit kaptak idén a kisjézustól. Adjuk ezeket össze, és a a büszke fogyasztói társadalom máris ujjal mutogat az apára, amiért épp karácsonykor fukarkodik.  

Évtizedek tömény marketinghatása kellett ahhoz, hogy a konzumerizmus így belerágja magát a társadalom szövetébe: karácsonykor költekezni kell! És az önmagát terelő birkanyáj effektus hatására senki nem tud kilépni ebből a fogyasztói bűvkörből, különben „rossz szülő”, „smucig” pecsétet nyomják a homlokára.

És nem csak az ajándékokról van szó: költeni kell ünnepi vacsorára, díszekre, karácsonyfára, utazásra. 

Olybá tűnik viszont, hogy a magyarok idén nem szeretnének túlzásokba esni. A Próbakő Kommunikáció által végzett sajtóközlemény szerint, mely a Euronics felmérési adatait veszi figyelembe, a magyarok fele szeretné 25 000 Ft-os keretből kijönni év végéig. A felmérés eredményeit dolgozza fel cikk alján látható infografikon karácsonyi pénzügyek, az ünnepi vásárlás és az ajándékozási szokások témájában. A felmérésből kiderült, hogy a magyarok közel kétharmadának nagy anyagi megterhelést jelent az ünnep. Majdnem minden második ember szeretne 25 000 Ft alatti összeget költeni idén karácsonykor, mobiltelefon vagy háztartási kisgép azonban valószínűleg minden harmadik karácsonyfa alatt lesz majd így is.

A közlemény további érdekességeket is elárul:  – az emberek zöme, akárcsak a Somogy megyeiek többsége legfeljebb öt embert ajándékoz meg a karácsonyi időszakban, de majdnem minden harmadik válaszadó azt mondta, hogy 5-nél több embernek vesz valamilyen meglepetést. Utóbbit a somogyiak alig harmada tervezi. A válaszadók közel fele folyamatosan nyitva tartja a szemét, és akár már nyáron megvesz egy-egy dolgot a karácsonyfa alá, ugyanennyien viszont inkább decemberre időzítik a „rohamot” – olvasható a sajtóközleményben. 

A felmérésből az is kiderül szerencsére, hogy a magyar háztartások 80%-nak fontos az energiatakarékos világítás. Valmint, hogy a magyarok koránt sem anyagiasak, a többségnek teljesen mindegy, hogy mit kap, a lényeg, hogy meglepetés legyen.

euronics_karacsony_infografika_b

 

 

 

 

 

Megosztás