Harcsaszörnyeket halásztak

Indul a karácsonyi halvásár, elkezdődtek a kitárolások a halgazdaságokban. Környékünkön a lábodi és a mikei termelő tavakban nevelik az uszonyosokat. A hazai halfogyasztás 80%-a a karácsony környéki két hétben történik.

– A Magyarországon eladott halak mintegy 75%-át még mindig a ponty teszi ki, de egyre népszerűbb a harcsa: igaz, hogy akár háromszor annyiba is kerül, de ízletesebb és szálkamentes – mondta az Atádhírnek Szabó Attila. A Tógazda Zrt. agronómusától megtudtuk: a halvásárlás sorrendjében a busa és a kárász következik, a többi fajta ezek után jön.

A Tógazda Zrt. Lábodon 14, Mikében 10 teleltető tóból végzi most a kitárolásokat.  Ilyenkor csak a hazai piacra szállítanak. Somogyban összesen mintegy 1200 hektáron nevelik a halakat a termelő tavakban. 

A halfogyasztás lassan növekszik Magyarországon, tavaly 5,7 kg volt az egy főre eső. Igaz, ez az adat nem számol a nem nyilvántartott horgászfogással, valamint a törvénytelenül megszerzett és számla nélkül eladott halmennyiséggel. Ugyanakkor az Európai Unió átlagos fogyasztása a hazainak csaknem a négyszerese: 22 kg.

 

Megosztás