Óraátállítás: ne felejtsük előretekerni!

Máról holnapra virradóra kell átállítanunk óráinkat a nyári időszámításnak megfelelően, vagyis egy órával előrébb kell tekerni a mutatókat. Sajnos, emiatt kedvesebbet is aludhatunk… Ez lehet az utolsó tavaszi átállás?

Éjszaka, vagyis vasárnap hajnali 2-kor kell átállítanunk óráinkat a nyári időszámításnak megfelelően 3 órára.

A ’80-as évek óta fennálló gyakorlat a legtöbb ember számára nem a legkedvesebb váltás. A tapasztalatok szerint sokaknak okoz alvási nehézségeket ez a fajta időeltolódás. Nehezen szokja meg szervezetük a változást. Az eredeti cél a villamos energia használatának csökkentése volt. Az, hogy a spórolás ma is érvényesül-e, szintén nagy vitákat kavar.

Ami bizonyos, hogy egy évben kétszer kell ezt a változást „elszenvednünk”: tavasszal és ősszel. Legalábbis eddig így volt. Az óraátállítás eltörlése ismét napirendi pont lett mind a politikai, mind a közéletben. A parlamentben is felmerültek már javaslatok arra vonatkozóan, hogy töröljék el az időszámítások váltogatását. Több felvetés is született már azzal kapcsolatban, hogy váljon állandóvá a nyári időszámítás. Így ugyanis egész évben, de főként a kellemes nyári estéken tovább lenne világos. Némi probléma azonban akad a felvetéssel kapcsolatban: Magyarországon a téli időszámítás az alapértelmezett. Vagyis, ha az óraátállítás megy, a téli időszámítás marad. Így nem is olyan egyszerű a helyzet. A másik probléma, hogy az átállítás törléséről önállóan nem dönthet egyik ország kormánya sem, csupán európai szintű jóváhagyás esetén lehetne ezen változtatni. Ráadásul, ha az unióban törlik az óraátállítást, akkor nyáron már este 8-kor sötét lenne.

Ha az időszámítások váltását eltörlik, egyetlen lehetőség van arra, hogy a hosszabb esték megvalósuljanak: az időzóna-váltás. Erről ugyanis a parlament is dönthet. Ebben az esetben egy időzónával kerülne Magyarország keletebbre. Persze, ebben az esetben a napfelkelték is későbbre csúsznának.

Nézzük tehát összefoglalva, milyen lehetőségek mellé állhatunk:

  1. Minden marad a régiben.
  2. Európai uniós szinten eltörlik az óraátállítást, mi pedig maradunk a jelenlegi időzónánkban. Vagyis nyaranta hajnali 4-kor már felkel a nap, viszont már 8 órára leszáll az est.
  3. Eltörlik az óraátállítást, de hazánk kormánya eggyel keletebbi időzónába helyezteti át az országot. A nyári napkelte-napnyugta így változatlan marad, télen viszont reggel 8 körül kel csak fel a nap. Igaz, már február közepén este 6-ig élvezhetnénk a világosságot.
  4. Marad az óraátállítás, de eggyel keletebbi időzónába lépünk át. Ez szintén azt eredményezné, hogy télen reggel 8 óra után látnánk csak meg a napsugarakat, és este 6 körüli menne le a nap. Ám nyáron reggel 6 óra körül már pirkadna, és csak este 10-re sötétedne be.

Ki-ki döntsön saját belátása szerint, számára melyik lenne a legmegfelelőbb verzió!

Persze, nem árt fenntartásokkal kezelni a felreppent híreket az törlésről és a változtatásokról, hiszen sokszor hallottuk már az elmúlt években ezeket az ötleteket. Az, hogy idén valóban eltörlik-e a tavaszi óraátállítást, és mi lesz végül a sorsa az időzóna-váltásnak, még a jövő zenéje.

Forrás: HVG

A nyitókép illusztráció!
Forrás: Pixabay

Megosztás