Cetek a medencében: 10 ezer méter 400 hosszon át

Eddig ötszázan teljesítették az elmúlt évek alatt a nagyatádi Cetrend 10 kilométeres kihívását. Idén 23 úszó vágott neki a végeláthatatlannak tűnő távnak. Az ország minden pontjáról érkeztek versenyzők a városunkba.

1992-ben hat nagyatádi fiatal a Kihívás Napja alkalmából úgy döntött, egyhuzamban leúszik 10 kilométert. Helyszínül a Nagyatádi Városi Strand új, feszített víztükrű 50 méteres medencéjét választották. Ugyanebben az évben a megmérettetés a nagyatádi ironman távú triatlonverseny betétszámaként folytatódott. Ez hozta el az országos ismertséget a Cetrend történetébe. Így jött létre a mára már hagyományossá vált próbatétel, amit évente háromszor rendeznek meg: a város napjához köthetően március-április környékén, nyáron az eXtremeMan betétszámaként, illetve ősszel az október 23-i megemlékezés alkalmából.

Még néhány mély lélegzet... A rajt előtti utolsó pillanatok
Még néhány mély lélegzet… A rajt előtti utolsó pillanatok

Az elmúlt 16 évben összesen ötszázan teljesítették a Cetrend kihívását, persze, sokan minden alkalommal visszajárnak. A versenyre az ország minden tájáról érkeznek nevezők, idén például Orosházáról és Győrből is jöttek. Jelenleg az abszolút csúcstartók Kozári Lajos, aki 62-szer és Ősz Tibor, aki 61-szer teljesítette a 10 kilométeres távot. Mindketten nagyatádiak.

A helyi úszóegyesületek, vagyis a NUSE, a NUTE és a Triatád, mind képviseltetik magukat az eseményen. Idén még a legfiatalabbak is a rajtkőhöz álltak, igaz, ők egyelőre váltóban teljesítették a roppant távot. Azonban ez remek felkészülési lehetőséget nyújt számukra, hiszen egyszer őket is próbára teszi majd mind a 10 000 méter.

Jelenleg a „Cet Atyjaként” emlegetett Beleznai László a rend elnöke – vagy ahogyan a társaság berkein belül nevezik, az uszonymestere -, aki maga is a próbatétel megálmodói és első teljesítői közt szerepel.

Az uszonymester Beleznai László és (kard)szárnysegédei
Az uszonymester Beleznai László és (kard)szárnysegédei

A kihívás teljesítői annál magasabb rendfokozatban részesülnek, minél többször leúszták már a távot. Ennek megfelelően a következő címek érhetőek el:

1 x-es = Kardszárnyú delfin
2 x-es = Ámbrás cet
3 x-os = Barázdás bálna
4 x-es = Hosszúszárnyú bálna
5 x-ös = Grönlandi bálna
6 x-os = Kék bálna
7 x-es = Örökös cet

Az idei versenyen 17 cet küzdötte le a 400 hossznyi távot. Közülük a legjobb eredményt az ajkai Bajna Lilla érte el, majd Ősz Tibor következett Nagyatádról. Harmadik helyen pedig Király Balázs végzett, aki Pécsről érkezett. (A pontos időeredmények lejjebb megtalálhatóak.)
A 17 egyéni nevező mellett 6 fiatal teljesítette váltóban a tavaszi Cetrend kihívást.

A dobogósok időeredményei:

1. Bujna Lilla (Ajka) 2:40:04
2. Ősz Tibor (Nagyatád) 2:51:42
3. Király Balázs (Pécs) 2:55:22

Fotó: Vránics Ildikó

Megosztás