Orbán: a bevándorlás és az LMBTQ-ügy Európa legfontosabb kérdései

9,5 millió vakcinát rendel Magyarország az omikron ellen, jelentette ki a mai Kormányinfón Orbán Viktor. A miniszterelnök megerősítette: Novák Katalint jelölik köztársasági elnöknek.

Jövőre három fontos dolog történik majd Orbán szerint. Az első, hogy gazdaságpolitikai intézkedéseket vezetnek be: emelik a béreket, szja-mentességet adnak a 25 év alattiaknak, és visszaállítják a 13. havi nyugdíjat. A második, hogy folytatják a védekezést, ami továbbra is oltásalapú lesz: csak Pfizerből 2,4 millió darab van még, továbbá 2 millió gyermekek oltására alkalmas vakcinát rendelt a kormány, és 9,5 milliót rendelt az omikron elleni Pfizerből. Volt, van és lesz elegendő vakcinánk, jelentette ki a kormányfő.

A harmadik fontos ügy a gyermekvédelmi népszavazás lesz 2022-ben Orbán Viktor szerint, aki úgy fogalmazott: az uniós megközelítés szerint nincs kizárólagos joga a szülőknek a gyerekek nevelésére, amivel a magyar kormány nem ért egyet.

A bevándorlás és az LMBTQ-mozgalmak elleni küzdelem a legfontosabb kérdések ma Európában, fejtette ki Orbán, aki szerint Magyarországon mindkét kérdésben az emberek döntenek a nemzeti konzultáció révén.

Az idei évet értékelve a kormányfő azt mondta, a gazdaság újraindítását beruházásokra és a vállalkozások támogatására alapozták, 1700 milliárd forintot fordítottak erre. 4,688 millió ember dolgozik ma Magyarországon, sikerült visszakapaszkodnunk oda, ahol a válság előtti szinten voltunk, állapította meg a miniszterelnök.

A járvány elleni védekezésről szólva Orbán Viktor hangsúlyozta: kézenfekvő lenne a kötelező oltás elrendelése, de ő ezt szeretné elkerülni, inkább meggyőzéssel próbálnak eljutni az emberekhez. Úgy fogalmazott: a kórházaink kapacitása fantasztikus, nagy sokan ágyunk van, mindenkit el tud látni a magyar egészségügyi rendszer.

Kérdésre válaszolva azt mondta: a pedagógusoknak igazuk van, a fizetési színvonaluk alacsony, egy átfogó bérrendezést tartana szerencsésnek, de ehhez meg kell nyerniük a választást, és megfelelő gazdasági teljesítmény szükséges.

Orbán Viktor megerősítette, hogy a Fidesz-KDNP köztársasági elnöknek Novák Katalin minisztert jelöli.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Megosztás