Orbán: aki azt gondolja, hogy a NATO megvéd minket, az téved

Elég erősek vagyunk, hogy mi magunk és a szövetségeseink garantáljuk a biztonságunkat. A kormány munkájának hála ma Magyarországot nem érheti baj, csak akkor, ha a baloldal felelőtlen kijelentéseket tesz – mondta Orbán.

Stratégiai nyugalomra van szükség – jelentette ki a miniszterelnök péntek reggel az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a Kossuth Rádiónak adott interjújában. 

Nyolc nap alatt 140 ezer ember érkezett Magyarországra, Orbán szerint még többen jönnek, jelenleg csupán a válság elején vagyunk. Azt látja, hogy az ide érkezők 70-80 %-a továbbmegy, akiknek nincs hova, azoknak szállást kell adni, a gyerekeknek iskolát kell biztosítani, és tárgyalnak a munkaadókkal arról, hogy az érkezőknek legyen munkájuk.

Ha beszélni kell, Brüsszelre mindig lehet számítani, ha cselekedni, akkor a nemzetállamokra. Nem tudom önnek megmondani, mi a jóistent csinálnak ott – mondta Orbán. Hozzátette, hogy az oroszok biztonsági garanciáiról szóló vitát tárgyalásos alapon kell rendezni, nem háborúval, hiszen a háború kárvallottjai szinte azonnal Magyarország lesz a menekültek miatt. 

A miniszterelnök hangsúlyozta, „Németországban nagy dolog történt, néhány év múlva egy másik Európában fogunk élni”. 

„A NATO akkor véd meg bennünket, ha mi is készen állunk arra, hogy megvédjük magunkat. Aki azt gondolja, hogy a NATO megvéd minket, az téved”

– jelentette ki Orbán, mondván, kell egy sziklaszilárd saját haderő, fel kell készülni egy konfliktusra is. 

Orbán szerint a baloldal a háború pártján áll, hiszen ha fegyvert, katonát küldünk, akkor belesodródunk a háborúba, ellenségeket szerzünk vele. Ha fegyver kerül Magyarországon keresztül Kárpátaljára, akkor ott magyar provokációra lesz háború – mondta. Orbán szerint most nem nyilatkozatokkal kell kedvezni a nyugati szövetségeseknek, hanem magyar szemmel kell nézni a helyzetet, így a baloldal háborúba sodró kijelentéseinek ellent kell mondani.

 

Megosztás