Orbán: lehet 3. oltás, csak beoltottak dolgozhatnak az egészségügyben

Aki akarja, augusztustól kérheti a harmadik koronavírus-elleni oltást. Azt, hogy ki milyen vakcinát kap, az orvos dönti el – jelentette be ma reggel Orbán Viktor miniszterelnök a rádióban.

A kormány szerint „félni nem kell” a harmadik oltástól, „nincs is miért elzárni az embereket ennek a lehetőségétől”, ezért augusztus elsejétől lehetővé tesszük a harmadik oltást, de azt is mondjuk, hogy a második oltás után teljen el négy hónap. Időpontot kell kérni, van elég vakcina” – jelentette be a kormányfő a hvg.hu híre szerint. Azt javasolta, mindenki keresse fel azt az oltóhelyet vagy a háziorvosát, ahol az eddigi oltásokat megkapta, és ott érdeklődjön. 

„A kényszerítésnek” nem híve, viszont egy esetben kivételt tesz a kormány. Ezek az egészségügyi dolgozók – ennek a csoportnak kötelező lesz felvennie a koronavírus elleni oltást, vagyis az egészségügyben csak az dolgozhat, aki megkapta az oltást, közölte Orbán Viktor.

A 65 év felettiek 85 százaléka van átoltva, a 15 százalékuk viszont „veszélyben van”, főleg „az agreszív, durva delta variáns miatt” – mondta Orbán, emlékeztetve: ezeket az időseket személyesen felkeresik a háziorvosok, a rezidensek és az orvostanhallgatók, hogy rávegyék őket az oltásra. A fiatalabbakról, a 16-18 év közöttiekről azt mondta, „45 százalék között van az átoltottságuk”, és a 14-15 év közöttieket is oltani kezdték, most 13-14 százalék körüli az ő átoltottságuk. Ezt a kormány növelni szeretné, ezért a  tanévkezdés előtt, ha a szülő kéri, minden gyerek megkaphatja az oltást, ennek érdekében „minden iskolában rendezünk oltást” – jelentette be.

A beutazásokat egyelőre nem korlátozza a kormány, és azt javasolják a magyaroknak, hogy csak azok utazzanak külföldre, akiknek mindkét oltása megvan már. 

(Nyitókép: MTI)

Megosztás