Negyedik hullám: gyengébbre számítanak az atádiak

A vírus kevésbé súlyos visszatérésére számítanak az atádiak, de a félelem továbbra is jelen van: még a beoltottak közül is sokan tartanak a járvány újabb fellángolásától. Ez szerintük ősszel várható.

Azok a nagyatádiak, akik megengedhetik maguknak, ismét bárhol nyaralhatnak, és az itteni szállók ugyancsak fogadhatják az ország különböző részeiről érkező vendégeket. A nyár végre a normális kerékvágásba való visszatérés látszatát kelti. Ennek ellenére nem nyugodhatunk meg végleg: a téma szakemberei a vírus ismételt visszatérésére figyelmeztetnek, miként a szomszédos államokban ez megtörtént. Az általunk megkérdezett helyiek részben beletörődéssel, részben aggódással tekintenek a várható negyedik hullámra. Leginkább az idősek tartanak az új koronavírus-mutánsoktól és a járvány terjedésének gyorsulásától.

Megkaptam az oltást, de a koromra való tekintettel így sem lehetek teljesen nyugodt – mondta egy atádi nyugdíjas. – Még ennyi idő után is aránylag sokan vannak, akik nincsenek beoltva, így a járvány újabb felerősödése elsősorban őket fogja veszélyeztetni, ugyanakkor tudjuk, hogy a beoltottak is megfertőződhetnek. Még ha nem is annyira súlyosan esnek át a víruson, én azt mondom, hogy az idősebbeknek van okuk félni, sajnos.

Ebben a korosztályban többen is hasonló aggodalmaknak adtak hangot, és kiemelték: ha lesz harmadik oltás, akkor be fogják adatni. Többen a korlátozások ismételt bevezetését sem tartják valószínűtlennek. A fiatalabbak kevésbé tartanak a negyedik hullámtól.

Bízom benne, hogy annyi embert talán most nem fog elérni a vírus, mint a harmadik hullám idején. Több mint a népesség fele beoltatta magát, így talán ez a remény nem is alaptalan, de mi azért folyamatosan fertőtlenítünk most is, és lehetőség szerint kerüljük azokat a helyeket, ahol sokan vannak – mondta egy helyi édesanya.

Volt, aki az átlagember járványhelyzetre vonatkozó tehetetlenségét hangsúlyozta, mások arra mutattak rá, munkájukból fakadóan eleve nem engedhetik meg maguknak, hogy ne vállaljanak kockázatot. Ők jellemzően olyan helyiek, akiknek a megélhetése már az előző hullám alatt is nehezebbé vált.

Az egyszerű embernek nehéz kiigazodnia ebben az időszakban: sok változás hirtelen jön, és a kormányzati tájékoztatáson sem lehet eligazodni, mert egyik hétről a másikra is megváltozik. Nyilvánvaló, hogy a vírussal kapcsolatos tudás még mindig bővül, de ezt azért nem egyszerű követni – osztotta meg aggályait egy atádi férfi.

Nagyatád egyelőre nem sokat tapasztal a járvány közelgő visszatéréséből: a város fürdőjét a korábbi évekhez hasonlóan az ország számos részéről érkező turisták látogatják, a szállodákat vendégek töltik meg. A Hotel Solar igazgatója elmondta, hogy ők már őszi foglalásokat is vettek fel. Ez alapján a vendégek – számos helyi véleményével egybecsengően – valószínűleg még nem számolnak jelentős őszi korlátozásokkal, legfeljebb enyhébb visszatérésre számítanak a vírustól.

Reméljük, hogy ez már nem fog annyira súlyosan berobbanni, mint az előző hullám, de ha megint lesznek korlátozások, akkor azt kell elfogadnunk mint a kisebbik rosszat – összegezte gondolatait egy atádi édesapa.

Megosztás