Orbán Viktor: július 1-ig marad az árstop

Július 1-ig meghosszabbította a kormány az árkorlátozásokat mind az élelmiszerek, mind az üzemanyagok esetében – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a kormányülés után.

A miniszterelnök elmondta, hogy egész Európában nőnek az árak, ennek pedig elsődleges oka a háború. „És amíg a háború nem ér véget, addig az árak nőni fognak. De ezt nem nézzük tétlenül, ezért alkalmazunk árkorlátozást” – tette hozzá.

A kormány még január közepén rendelte el a finomliszt, a 2,8 százalékos UHT tej, a kristálycukor, a sertéscomb, az étolaj, valamint a csirke egyes részeinek (mell és far-hát) esetében, hogy februártól a tavaly októberi áron kell adni, az erről szóló rendelet hatálya most vasárnap járt volna le.  Az alap üzemanyagokra pedig tavaly novemberben vezettek be ársapkát, amit az év elején május közepéig meghosszabbítottak.

A hatósági árak ellenére az élelmiszerek ára nőtt a legnagyobb mértékben az elmúlt egy évben, mint arról nemrég írtunk: az árindex márciusban elérte a 13 százalékot. Alapvető élelmiszerek lettek 30-40 százalékkal drágábbak egyetlen év leforgása alatt. Összességében pedig több mint 20 olyan élelmiszer van, ami átlagosan majdnem a harmadával került többe.

Megosztás