Tűz a MOL csurgói állomásán – katasztrófafelszámolási gyakorlat volt

Valósághű körülmények között mérték fel a tűzoltásvezetői és a készenléti állomány felkészültségét, valamint a társszervekkel történő együttműködést a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetői.

A komplex gyakorlat feltételezése szerint a MOL Nyrt. csurgói szivattyúállomásán tűz keletkezett, de a bejelentő csak az erős füstről tudott beszámolni a műveletirányítási központ ügyeletesének.

A tűzoltó egységek kiérkezése előtt a telep dolgozói az érintett rendszert kiszakaszolták, de a vezeték sérülése miatt nagy mennyiségű olaj folyt a szivattyútérbe. Egy ember megsérült, és önerejéből nem tudott onnan kijutni. A kifolyt olaj meggyulladt, oltását a csurgói önkormányzati, valamint a barcsi, a nagyatádi, a nagykanizsai és a kaposvári hivatásos tűzoltók végezték. A beavatkozást a kataszrófavédelmi műveleti szolgálat irányította, akik intézkedtek az olajtároló azonnali hűtéséről is. A társaság belső védelmi tervében foglaltak szerint azonnal felállt a helyszíni operatív törzs is. Az oltás ideje alatt a katasztrófavédelmi mobil labor szakemberei méréseket végeztek Berzencén, hogy megállapítsák, jutott-e káros anyag a levegőbe. Az operatív törzs pedig az információk birtokában intézkedett négy utcában is a lakosság elzárkóztatásáról. 

Tompos Gábor tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő értékelésében a gyakorlat összetettségét emelte ki, amelynek végrehajtása – mind a kárhelyszíni beavatkozás során, mind az operatív törzs intézkedéseit tekintve – magas szintű volt. Az alezredes hozzátette: a komplex gyakorlat során sikerült továbbfejleszteni a veszélyhelyzet-kezelési képességet, hiszen az együttműködő szervek gyakorolhatták az erők és eszközök átcsoportosítását, megvizsgálhatták az átcsoportosítások valós lehetőségeit, továbbá a feladatok időbeli megvalósíthatóságát. 

Megosztás