Óriási veszély leselkedik a magyar otthonokban

Hússzor annyian veszítik életüket odahaza valamilyen halálos kimenetelű balesetben Magyarországon, mint munkahelyen. A legtöbb emberéletet magasan az esések, csúszások, botlások okozta szerencsétlenségek követelik.

Sokan veszítik életüket fulladás vagy tűzeset következtében is. A hazai halálos otthoni baleseteknek a Pénzcentrum járt utána.

Az elmúlt 10 év statisztikai adatai alapján derült ki, hogy több mint hússzor annyian hunytak el idehaza háztartási balesetben, mint munkahelyiben. Csak ezek után következnek a közlekedési, majd a sportbalesetek. A KSH adatai szerint pl. 2019-ben egészen pontosan 1 683 ember lelte halálát az otthonában, miközben a munkahelyén „csupán” 83.

A statisztikákból az is kiderül, hogy a lakásainkban a legnagyobb kockázati tényező az elesés, a csúszás és a botlás: évről-évre több mint 1000 magyar lakos hal meg ilyen módon az otthonában. Ezzel a számmal pedig magasan ez a balesettípus vezeti a halált okozó körülmények listáját, utcahosszal előzve a fulladásos baleseteket. Ezenkívül a mérgezések és tüzesetek követelik még a legtöbb emberéletet.

Halálos otthoni balesetek okozó tényezői (2010-2019). Grafikon: Pénzcentrum
Halálos otthoni balesetek okozó tényezői (2010-2019). Grafikon: Pénzcentrum

Ráadásul a veszélyhelyzet okozta tartós otthoni bezártság még több otthoni balesetet okozott, derítette ki már tavaly a bank360.hu. Leginkább a kertészkedéssel és barkácsolással kapcsolatos balesetek, valamint az otthoni végtagtörések és zúzódások voltak a leggyakoribb biztosítási események. Több leesésből fakadó baleset is történt, amelyek elsősorban az otthoni nagytakarításokkal és tetőkön végzett karbantartási munkálatokkal függenek össze.

 

Megosztás