Orvosok: 4 lépés a 4. hullám ellen

Az orvosi kamara szerint így kerülhető el a koronavírus-járvány miatti esetszámok és elhalálozások drasztikus emelkedése. Szerintük kormányzati intézkedésként szükség van a védettségi igazolvány kiterjedt használatára.

Újra 100 felett van a fertőzés miatt lélegeztetőgépen lévők száma – hívja fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) sajtóközleménye, amely szerint néhány intézkedés együttes alkalmazásával elkerülhető lehet a tavalyi évhez hasonló lezárások ismételt bevezetése, a fertőzésszámok és a vírus számlájára írt halálesetek megugrása.

A legrfrissebb hivatalos jelentés szerint jóval ezer fölött van a napi új fertőzöttek száma Magyarországon (1141), újabb 11 beteg elhunyt, és 11 398 főre emelkedett az aktív fertőzöttek száma. Somogyban egy hét alatt 90-nel lettek többen.

A MOK ajánlása szerint négy lépés együttes alkalmazásával nagymértékben csökkenthető a vírus terjedése.

1. Az oltás

Továbbra is az első számú védekezési eszköz a vírussal szemben. Az oltás felvételével jelentősen csökken a koronavírus fertőzések és halálozások száma.

2. Maszk

Zárt térben mindannyian kifejezetten ki vagyunk téve a fertőzés veszélyének, ezért zárt terekben, mint például boltokban, üzletekben, színházakban, mozikban, éttermekben, stb. továbbra is viseljünk maszkot!

Az influenza járvány ideje is közeledik, a kétféle kórokozó együttes jelenléte különösen fontossá teszi ezt az egyéni védekezést. A COVID fertőzés ellen viselt maszk az influenza ellen is véd!

3. Távolságtartás

Lehetőleg tartsunk legalább két méter távolságot embertársainktól!

4. Kézmosás

Figyeljünk a rendszeres és alapos kézmosásra!

A MOK szerint ez az a 4 lépés, amit mi magunk tehetünk meg a járvány terjedésének megakadályozásáért, egészségünk megóvásáért.

„A járvány terjedésének megakadályozásához emellett kormányzati intézkedésként szükség van a védettségi igazolvány kiterjedt használatára.”

A kamara továbbá felhívja a szolgáltatási szektor résztvevőit, hogy amennyiben lehetőségük van rá, töltsék le, nyomtassák ki és használják figyelemfelhívó tábláinkat, ezzel is hozzájárulva a járvány megfékezéséhez.

A héten adta ki a hasonló tartalmú figyelmeztetését az MTA is.

(Nyitókép: MTI)

Megosztás