Mozgósította az ellenzéki szavazókat az előválasztás

Magas a résztvevők száma, csaknem a harmaduk új szavazó, a 2. fordulóban egyre több a fiatalabb. A Medián felmérése szerint javultak az ellenzéki összefogás esélyei. Nagyatádon mintegy 750-en szavaztak tegnap estig.

Ma délelőtt is sor állt a szavazási helyiség előtt, piacnap lévén lehet, hogy megdől a 2. fordulós részvételi rekord. A biztosok szerint vasárnap inkább idősebbek jöttek, azóta megjelentek a 40-esek és a még fiatalabbak, és már vidékről is szivárognak be az emberek. Sőt, az itt vendégeskedők közül több budapesti, kecskeméti vagy éppen szombathelyi lakos is szavazott már itt.

Azért, hogy Orbánt elzavarjuk oda, ahová való. Csak stadionokat tud építeni, meg a haveroknak osztani a pénzt – indokolja részvételét az egyik hatvanas férfi. A többiek bólogatnak, megtoldják egy-két cifrább mondattal is. Az Orbán- és Fidesz-ellenességben egyetértés van, abban már megoszlanak a vélemények, hogy melyik miniszterelnök-jelöltben bíznak jobban.

Szerintem a Dobrev kiegyensúlyozottabb, ő a nyugodt erő – így egy idősebb hölgy.

Én a Márki-Zayban bízom, pont azért, mert nem pártokhoz kötődik, szerintem ő tudja sokkal inkább megszólítani a bizonytalanokat, de még akár a csalódott Fidesz-szavazókat is – mond ellent egy vidékről érkezett férfi.

Országosan összesen már 345 881 ember szavazott a két versenyben maradt miniszterelnök-jelöltre, Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre a második forduló vasárnapi kezdete óta. Tovább nőtt az új szavazók száma: a második fordulóban már több mint 94 ezer olyan ember voksolt, aki az elsőben még nem.

A Medián felmérése szerint az előválasztási kampány javított az ellenzéki összefogás esélyein, írta a hvg.hu: a listás voksokat tekintve a Fidesz–KDNP és az ellenzék fej-fej mellett áll, sőt ha a választani tudó biztos szavazók preferenciáit vizsgáljuk, már 4 százalékponttal az ellenzéki közös lista vezet. Az előválasztás aktivizáló hatását tükrözi, hogy az ellenzéknek jelenleg számottevően több a magát biztosnak mondó szavazója, mint a Fidesznek.

Egyébként igen élesek a települési különbségek: az ellenzéki-kormánypárti arány Budapesten 58:21, a nagyvárosokban 42:33, míg a községekben fölényesen, 46:26 arányban a Fidesz vezet.

Az elmúlt hetek folyamatai ugyancsak figyelemre méltóak. Szintén a Medián felmérése mutatta azt, hogy a Fidesz és az egyesült ellenzék mobilizációs versenyében egyedül Márki-Zay képes utóbbi javára billenteni a mérleget. (Ezután lépett vissza Karácsony Gergely.)

A helyzet kiélezettségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy most már a kormánypárti sajtó is beszállt a versenybe: egyértelműen azért szorítanak, hogy Dobrev legyen Orbán áprilisi ellenfele.

Az előválasztás második fordulójában szombaton lehet utoljára szavazni. A nagyatádi biztosok aznap rekord-részvételre számítanak, ők is többen lesznek, és kétszer annyi táblagéppel készülnek.

 

Megosztás