Összeomlott a turizmus, óriásit zuhant az ipar

97 százalékkal esett vissza áprilisban a vendégéjszakák száma és a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele idehaza. Ugyanakkor 37 százalékkal zuhant az ipari termelés, ami minden idők legnagyobb visszaesése.

Legalábbis amióta a mostani formában mérik az ipari termelést. A Központi Statisztikai Hivatal tegnap megjelent legfrissebb adatai szerint 2020 áprilisában a veszélyhelyzet miatt a külföldi vendégek által a szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken és közösségi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 99, a belföldi vendégek által eltöltötteké pedig 95%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Az összes bruttó árbevétel folyó áron 97%-kal (1 milliárd forintra!) esett vissza.

37 százalékkal zuhant az ipar áprilisban a márciusi, 10 százalékos mínusz után. Ez még a legpesszimistább elemzőket is meglepte, írta a napi.hu. A következő hónapokban javulhat a helyzet, de ez nagyban függ a külpiacoktól, valamint attól, hogy lesz-e újabb járványhullám a második félévben.

 

Megosztás