Rekordon a tanárhiány, menekülnek a pedagógusok

6600 betöltetlen álláshely volt az oktatási szférában Magyarországon az idei második negyedévben a KSH friss adatai szerint. Egy év alatt 38 százalékkal nőtt ez a szám, ami azt jelzi, hogy gyorsuló ütemben nő a probléma.

Egyetlen ábrán mutatja az igazságot a Portfolio arról, hogyan menekülnek a tanárok az iskolákból.

Egyre több idős tanár megy nyugdíjba, fiatalok pedig nem választják ezt a pályát. Az évek óta befagyasztott, folyamatosan erodálódó, immár sokszor a szegénység küszöbére csúszó bérek pedig arra késztetik a pályán lévő tanárokat, hogy új állás után nézzenek.

Ábra: Portfolio
Ábra: Portfolio

A pályaelhagyás mögött számos ok húzódik meg – fizetetlen túlórák, túlterheltség, központosított döntések, pedagógus-portfoliók –, azonban a legfontosabb az anyagi megbecsülés hiánya. Drasztikusan csökkent a tanárok keresetének vásárlóereje, miután az elmúlt hét évben a kormány befagyasztotta a pedagógusbéreket (a 2014-es minimálbérhez kötötte).

Nagyatád környékén is egyre fenyegetőbb a pedagógushiány, ahogy arról nemrég írtunk. A város két általános iskolájából minden 10. tanító vagy tanár nyugdíjba vonul a jövő év végéig.

 

Megosztás