Rendkívüli bejelentések, esik a forint és a tőzsdeindex

Holnaptól csak magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áron a kutakon. A kormány 800 milliárd forint extraprofitadót szed be. Közben a forint nagyot esett, 650 milliárd forint „menekült el a tőzsdéről”.

A mai Kormányinfó legfontosabb bejelentései a hvg.hu nyomán:

  • Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak az hatósági áras benzinből a hazai kutaton.
  • 800 milliárd forint bevételt vár a kormány az „extraprofitadótól”, a bankszektor, az energiaszektor, a biztosítói piac, a légitársaságok, a telekom cégek, a gyógyszerforgalmazók, a kiskereskedelem lesz érintett és a reklámadó is visszatér.
  • Nem a teljes profitot vonnák el, hanem annak extraként jelentkező részét.
  • A kormány 18 millió forintig engedné a katás adózást.
  • A rendvédelmi és eü-dolgozók felmondási tilalmát nem hosszabbították meg.
  • Nálunk nincs majomhimlő.
  • Emelik majd a dohány és az alkohol jövedéki adóját is.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfón kiemelte: ragaszkodnak ahhoz, hogy idén 4,9, jövőre pedig 3,5 százalék legyen a GDP-arányos hiány.
Közölte: a növekvő bevételeket főként extraprofit-különadókból fogják finanszírozni, de emellett a kiadási oldalon is csökkentéseket hajtanak végre, hogy elérjék a kitűzött hiányt. A kiadáscsökkentést úgy akarják elérni, hogy egyrészt csökkentik a minisztériumok költségvetését, másrészt pedig az állami beruházásokat át kell ütemezni, és egyre nagyobb mértékben a piaci beruházásokat kell ösztönözni – magyarázta.
Nagy Márton hangsúlyozta: nem veszik el a profitot, az extraprofitot vonják el, ezért nem gondolják, hogy az elvonás megjelenne a fogyasztóknál.

Eközben a Portfolio arról adott hírt: miután Orbán Viktor bejelentette a háborós veszélyhelyzetet, 4,4 százalékot esett a BUX-index, egyes nagyvállalatok részvényei kimondottan nagyot zuhantak. A lap számításai szerint eddig összesen több mint 650 milliárd forintos ütést okozott Orbán Viktor bejelentése. Átmenetileg 396-ig esett a magyar deviza az euróval szemben, jelenleg felülről közelíti a 390 forintot.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Megosztás