Rendkívüli kormányinfó: Meghosszabbítják a benzin- és élelmiszerárstopot

Rendkívül kormányinfót tartott ma kora délután Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Marad a benzin- és élelmiszerárstop.

Jelenleg is zajlik a kormányülés, ám Gulyás Gergely a kormányinfón bejelentette, hogy a benzin- és az élelmiszerárstopot meghosszabbítják december 31-ig, és a decemberben lejáró kamatstop is még legalább fél évig érvényben marad.

Az energiaválságra adott válaszként Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette, hogy a termelő, energiaintenzív kis- és középvállalkozások számára támogatási programokat indítanak. Azokat a vállalkozásokat nevezik energaintenzívnek, amik a nettó árbevételük legalább 3 százalékát költik energiaszámlákra. Az energiaintenzív kkv-k támogatása egyelőre három hónapra szól, majd utána megnézik a hatását, és utána döntenek az esetleges folytatásról, cserébe azt kérik tőlük, hogy a munkavállalóik legalább 90 százalékát tartsák meg.

A kormány a következő hetekben egy gyármentő programot is elfogadhat, de erről még nem született végleges döntés, egyelőre annyit lehet tudni, hogy az energiaintenzív gyárak energiahatékonysági beruházásáit egyelőre nem meghatározott mértékben támogatja a kormány.

Munkahelyvédelmi akciótervet is kidolgoznak, ám ennek részleteiről a következő hetekben dönthetnek.

Gulyás arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság által kért törvényeket a jövő hét elején benyújtja a kormány az Országgyűlésnek, így azok már novemberben érvényben lehetnek. Erről holnap Navracsics Tibor, területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli minisztere tájékoztatja a közvéleményt. Mindenesetre Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta: ha Magyaroszág megkapja az uniós pénzeket, akkor garantált lesz a pedagógusok bérrendezése.

Az iskolák fűtéséről is tárgyal ma a kormány, valószínűleg azt fogadják el, hogy a gimnáziumokban 18, az általános iskolákban pedig 20 fok legyen a fűtési szemzonban.

Szóba kerültek az önkormányzatok elszálló energiaköltségei is, de ezzel kapcsolatos döntés ma még nem várható.

(A nyitókép illusztráció, MTI.)

Megosztás